over begroting

9 oktober 2013 om 00:00 Nieuws

Sliedrecht sluit het jaar 2014 in de begroting af met klein positief saldo. Er hoeven derhalve geen extra bezuinigende maatregelen genomen te worden en de lasten hoeven niet omhoog. ,,Voor wat betreft de lasten staan we in de landelijke lijst op plek 17 en dat is een mooi resultaat in deze tijd", zegt wethouder Hans Tanis met tevredenheid. ,,Sliedrecht bevindt zich in een luxepositie. We hebben geen schulden en hebben zelfs reserves op kunnen bouwen. Daardoor kunnen we gelukkig doorgaan met onze plannen voor bijvoorbeeld de Brede School en De Stoep, en we kunnen zelfs enkele nieuwe investeringen doen.”

SLIEDRECHT – De Sliedrechtse gemeenteraad kijkt op 22 oktober naar de allerlaatste begroting van dit college. Wethouder Hans Tanis (Financiën) kijkt er zelf met gemengde gevoelens naar: met ongerustheid over de toekomst en met tevredenheid over de geboekte resultaten. ,,We doen het vergeleken met andere gemeenten zeker niet slecht. Het gras is elders niet altijd groener.”

Tot zover het goede nieuws. De jaren na 2014 zien er in financiële zin minder rooskleurig uit, weet ook Tanis. ,,Ik geef toe dat ik best ongerust ben over wat er allemaal nog vanuit De Haag op ons afkomt aan bezuinigingen. En die onrust leeft breed, ook bij de markt en de burger.”

In de begroting is weliswaar rekening gehouden met de bezuinigingsopdracht vanuit Den Haag, maar dat die opdracht jaarlijks tot en met 2017 met enkele tonnen verzwaard wordt, is pas onlangs bekend gemaakt in de septembercirculaire. ,,En dat betekent dat we per 2015 nog een extra bedrag van maximaal 1,5 miljoen euro moeten zien te bezuinigen.”

Het huidige college gaat de komende maanden bezuinigingsplannen opstellen voor een totaalbedrag van 3 miljoen euro. ,,Dan heeft de nieuwe raad in het voorjaar wat te kiezen.” Bij die plannen zal het college kijken naar de subsidies, het vastgoed van de gemeente, de samenwerking en bedrijfsvoering en tot slot de lasten. ,,Die lage lokale lasten waar we nu landelijk zo hoog mee scoren, zullen we misschien toch wat op moeten schroeven”, neemt Tanis vast een schot voor de boeg.

Investeringen

Maar ondanks dit sombere toekomstbeeld ziet de wethouder Financiën mogelijkheden voor nieuw beleid in 2014. Zo ging de gemeenteraad dinsdagavond akkoord (alleen PRO Sliedrecht stemde tegen) ruim een ton te investeren in handhaving. Deze extra capaciteit acht de gemeente nodig omdat sinds 1 januari 2013 het toezicht op de Drank- en Horecawet overgedragen is van de Voedsel en Warenautoriteit aan de burgemeester. De gemeente heeft er dus een taak bij gekregen en heeft gecalculeerd dat daar 1000 uur toezicht door BOA's voor nodig is (€50.000,-) plus 0,8 fte voor de juridische ondersteuning (€52.000,-).

Een tweede investering die het college voorstelt betreft een nieuwe regionale unit voor promotie en acquisitie van de Drechtsteden. ,,Doel hiervan is om meer bedrijven uit Nederland en het buitenland naar onze regio te trekken”, licht Tanis toe. ,,We doen heel veel in de Drechtsteden maar laten ons te weinig zien. Noem het bescheidenheid, dat hoort ook een beetje bij onze aard. Maar we mogen ons best wat nadrukkelijker profileren en zullen dat met name doen binnen de maritieme sector, de toeleverende industrie en logistiek. Er valt nog heel veel te winnen.” Een speciale unit met mensen uit de zes Drechtstedelijke gemeenten zal zich hier voor inzetten. Tanis wil hier €40.000,- per jaar voor uittrekken, gedurende twee jaar. Daarna volgt een evaluatie of de investering wel voldoende heeft opgeleverd.

advertentie
advertentie