Hoogendijk Sliedrecht bestaat 100 jaar

15 oktober 2013 om 00:00 Nieuws

SLIEDRECHT - Wat begon in 1913 als een scheepsmederij, is nu uitgegroeid tot een breed georiënteerd scheepsmotorenreparatiebedrijf. Hoogendijk Sliedrecht bestaat deze maand precies 100 jaar en heeft nog altijd twee Hoogendijkers aan het stuur. Piet en Teus Hoogendijk vormen samen met Evert van Ravenswaaij sinds 1991 de directie van het bedrijf en hopen het bedrijf ook zeker nog een goede toekomst te bieden.

In 1913 is Teunis Hoogendijk gestart als scheepsmid in Capelle aan de IJssel. Nog geen jaar later brak de Eerste Wereldoorlog uit en liepen de zaken niet goed. Als kachelsmid is hij deze periode doorgekomen en na moeizame tijden in de crisisjaren na 1930 en de Tweede Wereldoorlog is hij erin geslaagd het bedrijf zowel qua oppervlakte als aanbod uit te breiden. Naast de smederij kwamen er onder andere ook draaibanken die reparaties aan scheepsmotoren mogelijk maakten. Na 1950 begon de volgende generatie Hoogendijkers. Omdat het beroep scheepsmid verdween, ging het bedrijf zich richten op reparatie en revisie. De gevolgen van de Tweede Wereldoorlog zorgden ervoor dat het moeilijk was om aan onderdelen te komen waardoor er veel improvisatie nodig was. Dit lukte het familiebedrijf goed en toonde zich hierdoor een ware koopman.

Vanwege een aankomende dijkverzwaring was Hoogendijk in 1968 genoodzaakt te verhuizen. De keuze voor de huidige locatie aan de Westerstraat in Sliedrecht was snel gemaakt toen bleek dat de vorige eigenaar van het pand wilde stoppen en deze plek logistiek en mooi gelegen is aan een van de drukst bevaren rivieren in Nederland.

"Samen met mijn broer Teus en Evert hebben we het bedrijf overgenomen in 1991", vertelt Piet. Niet alleen tijdens de Industriële Revolutie maar ook daarna hebben er veel veranderingen plaatsgevonden in het bedrijf. Er werd steeds meer geautomatiseerd, er moest veiliger gewerkt worden en de werkomstandigheden voor de mensen werden meer verbeterd. Wat begon met de Kinderwet in 1874 waarin stond dat kinderen tot en met 12 jaar nog niet mochten werken, is langzamerhand uitgegroeid tot de huidige CAO's voor verschillende branches. Met veel van deze wetwijzigingen en aanscherpingen heeft het bedrijf ook te maken gehad en dat hebben we nog steeds. In feite biedt de regering ons ook werk en nieuwe kansen. Het huidige milieubeleid biedt ons bijvoorbeeld mogelijkheden om brandstofverbruik door de scheepsmotoren te verminderen en watervervuiling tegen te gaan."

Het familiebedrijf wordt tot op heden nog altijd met veel enthousiasme en motivatie draaiende gehouden. Piet: "Het is iets enerverends. Het draait niet alleen om het verdienen van geld, maar het is een uitdaging om de ontwikkelingen te volgen en zelf ook verder te ontwikkelen. Daarnaast werk je met mensen en ligt er een grote diversiteit aan aspecten waar je rekening mee moet houden. Het avontuurlijke hiervan blijft me nog steeds trekken."

advertentie
advertentie