Column: De macht van de media

22 oktober 2013 om 00:00 Nieuws

Ik heb het donkerbruine vermoeden dat ik u van lieverlee ga vervelen met dat gezeur over woninginbraken in Sliedrecht en het voorkomen daarvan. Het is echter nog steeds nodig, maar ik kan mij heel goed voorstellen dat u, naast het dagelijks portie wereldleed, het nauwelijks meer kan behappen om ook nog eens het lokale toetje tot u te nemen. U zit al vol met nieuws dat de gehele dag onomwonden aan u geserveerd wordt en voortdurend onheilspellende berichten bevat die, hoe je het ook wendt of keert, emotionele oprispingen teweegbrengt.

Berichten die vanwege de ernst vaak nauwelijks te bevatten zijn en de gemoedsrust uit balans brengt. Berichten die emoties oproepen en onlosmakelijk verbonden zijn aan een soms machteloze woede over wat er allemaal op deze aardkloot afgetobd wordt. We kunnen er ons nauwelijks aan onttrekken want de arm van de media is lang en diens macht groot. Van nieuws wil je alleen maar meer, maar je wordt er depressief van en het voedt niet.

Oorlog in Syrië, financiële crisis, klimatologische veranderingen, het gekibbel in Den Haag of waar dan ook in de wereld; de talloze radio-en tv zenders storten het met genoegen over ons heen. We absorberen het iedere dag weer en worden er langzamerhand gelaten onder. Dit omdat we er niet of nauwelijks invloed op hebben en in zekerheid verkeren dat we morgen weer bestookt worden met andere tragische gebeurtenissen van ongekende orde. We zitten vol, snakken naar lucht en positief nieuws.

Onlangs zijn de uitslagen kenbaar gemaakt van een internationaal onderzoek, waarbij de vraag werd gesteld waar de mens uiteindelijk werkelijk gelukkig van wordt. En raadt u eens wat de conclusie was? We worden gelukkig van... mensen helpen. Belangeloos, in woord of gebaar. En laat nou Sliedrecht vol zitten met dit soort positieve, welwillende mensen. Je kunt ze vinden in zorginstellingen, op sportverenigingen, kerkelijke en culturele organisaties maar ook op de weekmarkt en in uw directe omgeving. Altijd staan ze klaar voor een ander en altijd op de achtergrond. Mensen die het verschil maken. Zonder vrijwilligers zal het nooit lukken, zal het niets zijn en zal het ook nooit iets worden. Maar ze staan niet in de belangstelling en komen niet op het journaal of in populaire praatprogramma´s. Dat is jammer omdat deze mensen de kersen op de taart zijn of, zoals u wilt, de krenten in de pap.

,,Gelukkig'', hoor ik u nu zuchten. ,,Hij heeft het dit keer niet over inbraken gehad." Dat is nog eens positief nieuws. Toch?

Klaas Blokland

Wijkagent Sliedrecht- West

Email: klaas.blokland@zuid-holland.politie.nl

advertentie
advertentie