Jan van Wingerden brengt boek uit voor het goede doel

3 november 2013 om 00:00 Nieuws

SLIEDRECHT - Je favoriete hobby inzetten om een goed doel te dienen. Dat is wat Sliedrechter Jan van Wingerden gedaan heeft met zijn nieuwe boek 'Wild in olieverf en aquarel' wat op 14 november uitkomt. Het boek bestaat uit kunstwerken van onder andere wilde dieren. Een deel van de opbrengst is bedoeld voor een project van Jan Kroeze in Ghana en organisatie Gevangenenzorg Nederland.

Door Pauline den Ouden

Het idee voor het boek ontstond in 2008 op een fair in Goudriaan waar de schilderkunstenaar chirurg Jan Kroeze ontmoette. Van Wingerden: "Hij deed me denken aan de barmhartige Samaritaan uit de Bijbel. Jan Kroeze gaat elk jaar naar een opgericht hospitaal in Ghana met medicijnen en instrumenten om operaties uit te voeren zonder dat hij ervoor betaald wordt. Dat vond ik zo geweldig en wilde hem graag ondersteunen in dit project. Toen ontstond het idee voor dit boek." Afhankelijk van de opbrengsten wil de kunstenaar ook organisatie Gevangenenzorg Nederland steunen. Deze organisatie zorgt ervoor dat gedetineerden bezoek krijgen van vrijwilligers en begeleid en ondersteund worden wanneer ze vrijkomen. Van Wingerden: "Ik heb zelf familie in detentie en wil op deze manier toch wat kunnen betekenen."

Passie voor de natuur

De olieverfschilderijen en aquarellen in het boek zijn gebaseerd op belevenissen van Jan van Wingerden in het vrije veld. "Het uitganspunt van mijn boek is het genieten van deze dieren in hun eigen biotoop. Mijn hart ligt in de natuur. We hebben hele goede schilders, maar er zijn er weinig die Europees wild goed schilderen. Ik vind dat deze prachtige beesten meer verdienen. Van jongs af aan ben ik al geboeid door de schepping. Pure natuur is zo mooi."

Van Wingerden begeeft zich regelmatig in natuurgebieden als de Biesbosch en kroondomein het Loo, om te zien hoe onder andere herten, reeën, vossen en wilde zwijnen echt leven in de natuur. Deze passie wil hij door middel van dit boek delen. "Het moment van treffen van deze dieren leg ik uiteindelijk vast in schilderijen. Zo vind je in mijn boek bijvoorbeeld een schilderij van twee geweidragers die ongeveer twintig minuten lang streden op ongeveer vijftien meter afstand van de plek waar ik me verschool. Dat is natuur en geweldig voor je netvlies. Dat vergeet je niet. Daarnaast komen er ook impressies in voor uit de tijd dat ik beroepsmatig gejaagd heb op de muskusrat. Ik wil met deze kunstwerken laten zien wat echte natuur is en overbrengen wat mij treft."

'Wild in olieverf en aquarel' is vanaf 8 november te bestellen via de website www.janvanwingerden.nl.

advertentie
advertentie