Afbeelding

SP wil harde cijfers over schrappen intercity's

7 november 2013 om 00:00 Nieuws

REGIO - Het schrappen van drie van de zeven intercity's op station Dordrecht gaat ook de regionale buslijnen en de MerdwedeLingeLijn reizigers kosten. De SP-fractie in de Provinciale Staten wil precies weten hoeveel. Harde cijfers zijn de beste basis om de noodzaak van een goede verbinding aan te tonen.

Gedeputeerde De Bondt staat helemaal achter dit voorstel van de SP, zo bleek vandaag tijdens de Algemene Beschouwingen in de Provinciale Staten. Ook wat haar betreft zijn harde cijfers over de schadelijke gevolgen de beste manier om ervoor te zorgen dat de plannen nog kunnen worden teruggedraaid.

SP-Statenlid Lies van Aelst: ,,De MerwedeLingeLijn loopt nu goed. Op basis van deze hoge reizigersaantallen krijgen we als provincie ook budget om aan te besteden. Als door de landelijke plannen bus en trein in onze regio straks minder passagiers trekken en dus de financiering afneemt, vrees ik voor een zelfversterkend effect van de maatregelen. En zitten we straks met slecht OV in de hele regio, met alle negatieve gevolgen van dien."

De cijfers waarom de SP vraagt zijn dus om de effecten van de maatregelen aan te tonen en deze zo nodig terug te draaien. Het onderzoek moet zich behalve op de MerwedeLingeLijn ook richten op de regionale busverbindingen vanuit Dordrecht, meent de SP. Ook deze komen door het schrappen van de intercity's onder druk. Dit kan ook de tarieven weer verder omhoog jagen.

,,Op deze manier stuurt de landelijke overheid anno 2013 aan op weer meer autogebruik", aldus Van Aelst.

advertentie
advertentie