Vrouwen in de kunst

8 november 2013 om 00:00 Nieuws

H'VELD-G'DAM - De Volksuniversiteit Hardinxveld-Giessendam houdt op donderdag 14 november een lezing met de titel Vrouwen in de kunst. Spreker is Ben Hupkens. De lezing begint om 20.00 uur en wordt gegeven in het Hervormd Centrum aan de Talmastraat 9 in Hardinxveld-Giessendam.

In de beeldende kunst zijn afbeeldingen van (meestal mooie) vrouwen zeer goed vertegenwoordigd. In de oudheid waren dat meestal godinnen en nimfen als Aphrodite/Venus en haar Gratiën. Later worden mooie vrouwen onder een Bijbelse dekmantel gepresenteerd: Eva, de dochters van Lot, etc. Maria als moeder van Christus is echter de meest afgebeelde vrouwenfiguur, steeds binnen het kerkelijke schema (de blauwe mantel) maar aangepast aan de mode van de tijd.

De kustenaars zijn in de voorbije eeuwen vrijwel altijd mannen, met enkele uitzonderingen als Maria Sybilla Merian, Artemisia Gentilesshi, Judith Leyster en de tragische Camille Claudel. Vrouwen als uitvoerend kunstenaar zijn pas in de 20e eeuw naar voren gekomen, bijvoorbeeld Charley Toorop, Frida Kahlo en Marte Röling. Er zijn ook enkele opmerkelijke kunstenaarsechtparen zoals Gala en Dali, Christo en Jeanne-Claude, Niki de Saint Phalle en Jean Tingeley. Aan de mooie dames en aan de kunstenaressen wordt in deze lezing ook aandacht besteed. De avond is vrij toegankelijk voor leden van de Volksuniversiteit, introducés betalen 5 euro.

advertentie
advertentie