Afbeelding
Archief BDU Media

Sliedrecht rolt 'Het Nieuwe Inzamelen' uit

13 november 2013 om 00:00 Nieuws

SLIEDRECHT - Nu de gemeenteraad het nieuwe afvalbeleid van wethouder Ad de Waard heeft goedgekeurd staan de portefeuillehouder en zijn ambtenaren voor een grote uitdaging. Binnen één jaar moet 'Het Nieuwe Inzamelen' in heel Sliedrecht uitgerold zijn. ,,Maar het is ook een uitdaging voor de burger. Samen moeten we ons restafval zien terug te dringen. Iedereen moet hier aan mee willen doen, in het belang van het milieu", aldus De Waard.

Alle Sliedrechtse huishoudens hebben straks drie bakken: een groene voor het gft-afval, een blauwe voor het papier en een grijze voor het plastic. Met name dit laatste is nieuw. Hier gaat nu nog het restafval in, het plastic wordt weggebracht. Bij Het Nieuwe Inzamelen is dit andersom. Het restafval moet naar ondergrondse containers worden gebracht, het plastic wordt opgehaald.

Sliedrecht heeft al 150 ondergrondse containers staan. Daar moeten er in 2014 nog 100 bijkomen. De locaties worden de komende maanden bepaald. En dat is meteen één van de grootste uitdagingen voor de gemeente, die zich op dit moment al geconfronteerd ziet met een rechtszaak aangespannen door een bewoner uit het Havenkwartier die zich niet kan vinden in de plek van de container. ,,We moeten hier inderdaad heel zorgvuldig mee omgaan", zegt De Waard. ,,We streven ernaar dat elke Sliedrechter een container binnen 150 meter van zijn huis heeft staan. Tegelijk hopen we zo weinig mogelijk parkeerplaatsen te hoeven opofferen, maar helemaal ontkomen we er niet aan. Als we die willen compenseren moeten we weer rekening houden met groen. Kortom het wordt een hele puzzel", beaamt de wethouder.

De Westwijk mag in januari 2014 als eerste van start. In deze wijk werd een pilot gehouden met het omgekeerd inzamelen, al week die methode weer van het huidige plan af. ,,Ook die bewoners moeten dus weer wennen aan het nieuwe beleid. Voor ons is deze buurt derhalve heel geschikt om te kijken waar de haken en ogen zitten, zodat we tijdig kunnen bijsturen." De Westwijk moet het voorlopig met bovengrondse containers doen. De ondergrondse zijn in januari nog niet geplaatst. Voor de zomer is de tweede wijk aan de beurt: Sliedrecht-West. Daarna gaat het sneller. Voor 2015 moet de laatste van de zes wijken, Sliedrecht-Oost (Grienden en Rivierdijk-Oost) om zijn.

De gemeente organiseert binnenkort twee inloopbijeenkomsten, eerst een voor West en later een voor Oost. Ook kan elke Sliedrechter een folder in de bus verwachten met meer uitleg over 'Het Nieuwe Inzamelen'.

advertentie
advertentie