13 november 2013 om 00:00 Nieuws

Hoi,

Het was bijna onmogelijk iets te schrijven over de raadsvergadering omdat er morgen (nou ja, vandaag inmiddels) pas gediscussieerd en gestemd wordt. Maar ik heb toch iets gemaakt over het cultuurpotje. Dit heb ik in twee losse delen opgeknipt (in 1 wordbestand).

Let op, dit zijn versies voor de krant, niet online zetten. Voor de site maak ik later een andere versie als de beslissing genomen is.

Let vooral op het eerste stuk (2000 tekens): onderaan verwijs ik naar een pagina .... Vergeet dat niet in te vullen ;-)

Verder mail ik je straks nog een paar kortjes voor de kolom.

Het verhaal over het Griendencollege heb ik nog niet af want ik krijg de directeur steeds niet te pakken. Geef me morgen maar een vak van 2000 dan gooi ik het er wel in.

Doei!

Caroline

--------------------------------------------------------------------

Bij aankomst bij de Koninklijke BDU is dit bericht gecontroleerd op de aanwezigheid van virussen.

--------------------------------------------------------------------

PRO: 'Cultureel aanbod verschraalt'

Sliedrecht Bruist

gaat door, ook

zonder subsidie

SLIEDRECHT – Bij de bespreking van de begroting 2014 dinsdagavond heeft PRO Sliedrecht een motie ingediend waarmee de bezuiniging op cultuur teruggedraaid moet worden. ,,Het culturele aanbod verschraalt steeds verder in Sliedrecht. Dat moeten we een halt toe roepen”, riep fractievoorzitter Hanny Visser de gemeenteraad op.

Door Caroline Voorbergen

In de begroting wordt voorgesteld de subsidie van 10.000 euro voor evenementen in de Lockhorst stop te zetten. Dit 'Lockhorst-potje', beheerd door Stichting Sliedrecht en Cultuur, wordt gebruikt voor concerten die met de kaartverkoop alleen financieel niet uitkomen. PRO Sliedrecht ziet mogelijkheden dit potje toch te behouden omdat de fractie een fout in de begroting ontdekte. ,,Wij zien een subsidie van 6210 euro staan voor de VVV Zuid Holland Zuid. Maar de gemeenteraad heeft in mei dit jaar een motie aangenomen waarmee deze subsidie is stopgezet.” PRO stelde voor dit bedrag, onterecht begroot, in te zetten voor culturele evenementen, liefst aangevuld tot 10.000 euro.

Wethouder Ad de Waard had hier geen oren naar. ,,Die post voor de VVV is inderdaad een fout. Die moeten we eruit halen. Maar dat geld hoeft mijns inziens dan niet naar een cultuurpotje, want van dat potje is de afgelopen jaren nooit gebruik gemaakt.”

Een argument dat Stichting Sliedrecht Bruist, één van de gebruikers van het potje, zo kan weerleggen. ,,Wij hebben daar meerdere malen een beroep op gedaan. Zonder dat potje hadden we diverse evenementen nooit kunnen organiseren”, zegt voorzitter Adrie Stuij. ,,Denk aan zo'n concert van een groot orkest als Musical Souvenir. Dat kan gewoon niet uit zonder subsidie. Momenteel in ieder geval niet. Je hebt jaren de tijd nodig om van zoiets een begrip te maken. Maar die tijd krijgen we waarschijnlijk niet van de gemeente.”

Of de motie van PRO Sliedrecht een meerderheid haalt is bij het schrijven van dit artikel nog niet duidelijk. Woensdagavond (na de deadline) stemde de raad erover. Lees de uitslag op www.hetkompassliedrecht.nl. Op pagina ? vertelt Adrie Stuij meer over de plannen van Sliedrecht Bruist.

Sliedrecht Bruist zet in op Baggerpop

SLIEDRECHT – Stichting Sliedrecht Bruist wil op termijn van Baggerpop een tweedaags festival maken. De stichting organiseerde dit evenement al twee keer samen met United by Music en de Sliedrechtse Horecaondernemers. ,,Langzaamaan willen we dit laten uitgroeien tot een klein Baggerfestival”, vertelt voorzitter Adrie Stuij.

Hij benadrukt dat het nooit zo groot zal worden als het Baggerfestival ooit was. ,,Dat moet je niet eens willen. Maar we denken wel aan één of twee bekende namen op het podium op vrijdagavond. Dit gecombineerd met open dagen en andere activiteiten bij de maritieme bedrijven op zaterdag. Het zal echt nog wel even duren eer we zover zijn. In 2014 is het zeker nog niet zo ver. We zitten immers nog steeds in economisch zwaar weer. Maar het is wel een doelstelling die met elkaar hebben uitgesproken.”

Sliedrecht Bruist gaat niet bij de pakken neerzitten als de cultuursubsidie, waarmee de stichting een groot deel van de evenementen financierde, wordt stopgezet. ,,We blijven onze jaarlijkse rock & bluesavond organiseren in De Lockhorst. Ook in 2014 hebben we die weer gepland in januari. Hiermee trekken we zoveel bezoekers dat we dit gelukkig zonder subsidie kunnen realiseren. Maar onze doelstelling om als stichting ook in het voorjaar twee en in het najaar twee culturele evenementen te houden moeten we helaas laten varen, als de subsidie stopt.”

Stuij ziet nog wel mogelijkheden voor kleinere voorstellingen in de foyer van De Lockhorst. ,,Dat is qua licht en geluid een stuk goedkoper. Aanstaande zondag houden we daar Sunday Free met Irene & Friends. We zien dit als een try-out voor dit soort evenementen.”

Sunday Free begint zondag om 15.30 uur. De entree is gratis.

advertentie
advertentie