Afbeelding
Archief BDU Media

'Het nieuwe inzamelen'

19 november 2013 om 00:00 Nieuws

Voor wie het ontgaan is: wethouder Ad de Waard liet weten trots te zijn op het invoeren van 'Het nieuwe inzamelen' in 2014. Even dacht ik dat Sliedrecht als eerste in Nederland melk-en sapverpakkingen apart gaat inzamelen, zoals in de meeste landen gebruikelijk is. Of dat er adequate maatregelen worden genomen tegen de groeiende hoeveelheid zwerfafval. Maar nee, Sliedrecht heeft een plan bedacht dat volgens mij de hoeveelheid bruikbare recycling uiteindelijk zal terugbrengen.

Dat te veel mensen onvoldoende scheiden (en/of afval te weinig voorkomen) is helaas een feit. Vanaf volgend jaar wordt als stimulans om dat wel te doen alleen nog maar herbruikbaar afval opgehaald en moet de rest naar containers worden gebracht. Deze moeten op ongeveer iedere 150 meter worden geplaatst, deels ten koste van parkeerplaatsen. Denkt u zich nu even in wat er bij u allemaal in de grijsbak wordt gegooid. Zelfs als u alle glas naar de glasbak brengen en zorgvuldig papier en plastic scheidt (wij scheiden eigenlijk ieder snippertje nog) blijft er bij iedereen nog (te) veel restafval over. Piepschuim, hard plastic, die kartonnen drankverpakkingen dus, erg vervuild plastic/papier: u wordt in 2014 geacht dat steeds ergens in een container te gaan gooien, en in uw grijsbak die nog wel wordt opgehaald mag voortaan alleen recyclebaar plastic.

Als dat vanaf volgend jaar niet meer opgehaald wordt, voorspel ik dat het ingezameld papier en plastic voortaan vol zit met restafval en daarmee onbruikbaar wordt voor herbruik. Weinig mensen hebben ruimte (of zin) in nog een container voor het restafval en gaan zeker niet ieder melkpak of stukje piepschuim naar een container brengen die dan op de plaats stond waar u daarvoor uw auto nog kon parkeren. Oude of zieke mensen komen wellicht niet verder dan hun grijsbak. En wat de denken van mensen die een baby hebben en geen ecoluiers kopen? Verwacht de gemeente dat zij daar wel op overschakelen zodat die in de groenbak kunnen? Het zou prachtig zijn, maar ik heb daar geen hoge verwachtingen over.

Een beleidsambtenaar mailde mij desgevraagd 'Ervaringen in andere gemeenten wijzen uit dat er in de praktijk niet of nauwelijks vervuiling op zal treden'. Volgens mij is er nog maar een tiental gemeenten die op deze manier inzamelt en ik vraag me af hoe zorgvuldig dat is onderzocht. Is onderzocht dat er 'meer plastic' is opgehaald? Maar ook of er meer bruikbaar plastic is opgehaald? Het is bijzonder spijtig dat de energie niet gestopt wordt in meer inzamelen of meer afval voorkomen maar op het verminderen van de dienstverlening aan de belasting betalende inwoners. De nu nog bruikbare recycling wordt het eerste slachtoffer. Inwoners die dit ook een slecht plan vinden, moeten eigenlijk reageren op gemeente@sliedrecht.nl. De gemeente kan uit reacties mogelijk afleiden of ik gelijk heb, of de wethouder en beleidsambtenaren.

Dick van Kooten

advertentie
advertentie