Happy hour in de ban

27 november 2013 om 00:00 Nieuws

SLIEDRECHT - In de nieuwe Drank- en Horecaverordening wil de gemeente Sliedrecht acties als happy hour (twee alcoholische drankjes voor de prijs van één) aan banden leggen. Horecagelegenheden mogen per 1 januari 2014 geen alcohol meer verkopen tegen een prijs die tijdelijk 60 procent onder de gangbare prijs ligt.

Ook voor de detailhandel wil de gemeente een soortgelijke bepaling invoeren. Slijterijen en supermarkten mogen geen extreme reclamestunts meer houden waarbij de prijs zakt onder 70 procent van de normale prijs. Deze maatregelen zijn opgenomen in de nieuwe Drank- en Horecaverordening waarover de gemeenteraad zich woensdagavond buigt.

In de verordening zijn ook nieuwe regels opgenomen voor sportkantines, buurthuizen, kerkelijke centra en dergelijke. In deze niet-commerciële gelegenheden mag alleen alcohol geschonken worden tussen 13.00 en 23.00 uur of tot één uur na de laatste activiteit. Verhuur van de locatie voor privébijeenkomsten en andere bijeenkomsten van derden zijn straks verboden. Dit zou alleen mogen als er geen reguliere horeca in de omgeving aanwezig is die een reëel alternatief biedt.

Met deze regels wil de gemeente bereiken dat het verstrekken van alcohol een nevenactiviteit van verenigingen blijft naast de primaire activiteiten van recreatieve, sportieve, sociaal culturele, educatieve of levensbeschouwelijke aard. Dit om oneerlijke concurrentie tegen te gaan.

Het toezicht op de naleving van de Drank- en Horecawet is overgegaan van de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) naar de gemeenten. De gedachte hierachter is dat gemeenten efficiënter en vaker toezicht kunnen houden. De Sliedrechtse gemeenteraad heeft reeds een extra budget van ruim een ton toegezegd, zodat deze taak uitgevoerd kan worden door toezichthouders. Deze extra inzet van boa's is ook nodig omdat het vanaf 1 januari 2014 verboden is alcohol te verkopen aan jongeren onder de 18 jaar.

De gemeente heeft positieve verwachtingen van de extra toezicht. ,,In Rivierenland is een jaar lang een pilot gehouden waarbij twee speciaal daartoe aangestelde gemeentelijke toezichthouders intensief toezicht hielden. In dat jaar steeg de naleving van de leeftijdsgrenzen voor alcoholverkoop van 20 naar 80 procent."

De gemeenteraad vergadert woensdagavond 27 november over de verordening. Het verslag leest u op www.hetkompasssliedrecht.nl.

advertentie
advertentie