'Nienke is wijzer geworden'

27 november 2013 om 00:00 Nieuws

SLIEDRECHT - Het feit dat je als ouders de sportprestaties van je kind(eren) op de voet volgt, is op zich niets bijzonders. Wekelijks staan, waar dan ook in Nederland, ouders langs de lijn van een voetbalveld of zitten op de tribune in een sporthal om de verrichtingen van hun kinderen luidkeels te ondersteunen.

Het volgen van wedstrijden van een dochter die bij de nationale titelhouder Sliedrecht Sport speelt, betekent, dat er vele duizenden kilometers moeten worden afgelegd om erbij te kunnen zijn. Harry en Gonda, de ouders van teamcaptain Nienke de Waard, weten daar inmiddels alles van.

,,Wij hadden het genoegen Nienke te volgen bij wedstrijden in Cannes, Belgrado, Yuzhny in de Oekraïne en nu hier op het prachtige eiland Cyprus. Ditmaal reizen wij voor het eerst mee met de groep van sponsors en andere ouders, hetgeen een fantastisch leuke ervaring is. Wij zitten allemaal in hetzelfde hotel, ondernemen gezamenlijk een aantal leuke uitstapjes zoals een dagje naar de hoofdstad Nicosia. Het is heerlijk wakker worden hier met het zonnetje in het gezicht en het ruisen van de golven van de Middellandse Zee in het gehoor. Een ideale mix van relaxen en genieten van een mooi stukje cultuur, maar natuurlijk staat de wedstrijd centraal, want dat is de reden waarom wij hier zijn."

Gonda de Waard heeft in de periode van bijna tien jaar, dat haar dochter op het hoogste niveau speelt, waaronder één seizoen in de Duitse competitie bij Kopernicker SC Berlin, zien groeien qua speelster en persoonlijkheid. ,,Nienke is in die periode zeer zeker veel wijzer geworden, heeft heel veel geleerd en heeft een groot stuk levenservaring opgedaan. Zij kan in de vorming en ontwikkeling van een groepsproces zeer zeker haar steentje bijdragen. Het komt wel eens voor, dat ik in dat opzicht bepaalde dingen met haar doorspreek. En je bent natuurlijk als moeder apetrots als je ziet hoe zich dat ontwikkelt; inmiddels met diverse aansprekende prijzen zoals twee kampioenschappen tot gevolg. Natuurlijk zijn er binnen zo’n selectie intern wel eens strubbelingen, maar altijd met de intentie om alle neuzen zo snel mogelijk weer dezelfde kant op te laten staan. Dat is natuurlijk een hoofdtaak voor Appie en Erik (Krijnsen en Zietse, trainers, red.) ik ben alleen maar blij dat wij daar op de achtergrond ook een klein steentje aan kunnen bijdragen."

Gonda is op de tribune een even enthousiaste als soms ook kritische volger. ,,Volleybal is een sport, waar het vaak op precisie aankomt. Je staat met zes meiden op een vrij klein speelvlak, iedereen loopt door elkaar, dus de afstemming is heel belangrijk. Ik vind het interessant te zien, hoe de één soms minder in zijn vel zit dan de ander, maar dan toch door de steun en inspiratie van de ander uit een dip wordt gehaald. Mijn devies is altijd: Wees onbevangen, wees overtuigd van je eigen kunnen en laat zien wat je in huis hebt. Als de tegenpartij dan toch beter blijkt te zijn, moet je dat kunnen accepteren en weer met frisse moed de volgende wedstrijd in kunnen gaan.

Het feit, dat Nienke’s moeder verstand van zaken heeft, bleek wel uit de prognose, die zij gaf 24 uur voor de wedstrijd : 'het wordt 1-3 voor Sliedrecht Sport'. Nog geen 24 uur later voldeed haar dochter met haar teamgenoten voor de volle honderd procent aan deze verwachtingen.

advertentie
advertentie