Jongerenwerk 'niet toereikend'

27 november 2013 om 00:00 Nieuws

> vervolg van de voorpagina

SLIEDRECHT - Een tweede discussiepunt was het ambulante jongerenwerk, het jongerenwerk op straat. SOJS heeft daar momenteel twintig uur per week voor. De gemeente en de politie vinden deze uren niet toereikend. ,,Het ambulante werk heeft als doelstelling jongeren vinden, binden, motiveren en doorleiden. Met het huidige aantal uren worden jongeren wel gevonden, maar lukken de drie vervolgstappen onvoldoende. Ook zijn de medewerkers te weinig buiten en vindt het ambulante werk te veel binnen de muren van Elektra plaats”, stelt Lavooi in zijn Jeugdbeleidsplan. Hij wil meer uren vrijmaken door extra fte toe te voegen in de persoon van een combinatiefunctionaris (zie elders in deze krant). Deze kan taken van de jongerenwerkers overnemen zodat zij meer uren hebben voor het werk op straat.

Siebeling onderstreepte de behoefte aan meer uren, maar ziet in het aanstellen van de combinatiefunctionaris niet de oplossing. ,,Deze persoon gaat sport en cultuur stimuleren bij de jeugd van acht tot vijftien jaar. Dat is een andere taak voor een andere doelgroep. Daarmee wordt de taak van de ambulante jongerenwerker dus niet verlicht en komen er feitelijk geen uren bij voor het ambulante werk. Als de gemeente ons toch verplicht meer de straat op te moeten, zal Elektra de deuren vaker moeten sluiten met als gevolg dat je probleemjongeren, die we juist met moeite naar binnen hebben weten te halen, de straat weer op stuurt.”

Al met al kwalificeerde de VVD de nota Herijking Jeugdbeleid als 'droevig'. Onder andere het feit dat de wijkplatforums niet genoemd worden vond Van Rekom een gemis. Het CDA mistte antwoorden op het feit dat een groot deel van de jeugd zich niet veilig voelt op straat. Een gegeven dat naar voren is gekomen door een enquête gehouden onder de Sliedrechtse jongeren. De SGP-CU had vragen over het softdrugsbeleid. En PRO Sliedrecht had graag meer visie op het alcoholbeleid gezien. De raad gaf de portefeuillehouder de opdracht iets te doen met de kritiek en in de beslissende raadsvergadering van 10 december met een verbeterde nota te komen.

advertentie
advertentie