2 december 2013 om 00:00 Nieuws

Redactie:

Wij verzoeken u bijgaand persbericht te plaatsen in de komende uitgave van uw krant.

Alvast met dank.

Met vriendelijke groet,

Programmaraad Zuid-Holland Zuid

Sander W. Heutink MM

voorzitter (a.i.) / secretaris

M +31653874696

________________________________

Bij aankomst bij de Koninklijke BDU is dit bericht gecontroleerd op de aanwezigheid van virussen.

________________________________

Persbericht Dordrecht, 2 december 2013

Programmaraad Zuid-Holland Zuid stopt in 2014

Op 1 januari 2014 treedt een nieuwe Mediawet in werking. Daarin komen programmaraden niet meer voor. Kabelexploitanten hoeven geen adviezen meer op te volgen. Programmaraden worden opgeheven.

De wijziging van de wet betekent dat de programmaraad per 1 januari stopt met zijn werk. (Kabel)exploitanten zijn vanaf die datum vrij om het tv- en radiopakket in te richten. Wel moeten zij in het tv-pakket nog de zogenoemde ?must carry’ zenders opnemen: Nederland 1, 2 en 3, de regionale en lokale zender en de drie Vlaamse zenders. Voor radio gelden vergelijkbare regels.

De aanbieder is ook verplicht om ten minste 30 zenders in het standaardpakket door te geven. Het pakket mag ook groter zijn en er mogen uiteraard nog andere (duurdere) pakketten en losse zenders aangeboden worden. Op de inhoud van die pakketten heeft de consument geen invloed. Consumenten kunnen wel overstappen naar een andere aanbieder als het pakket niet bevalt.

Klachten en opmerkingen

Vanaf 1 januari 2014 kunnen opmerkingen en klachten over het (analoge) tv- en radiopakket niet meer door programmaraden worden opgepakt. Consumenten moeten dan rechtstreeks contact opnemen met de (kabel)exploitant.

Op www.consuwijzer.nl vindt u meer informatie over de rechten en plichten van aanbieders. U kunt het ook altijd proberen bij de Consumentenbond.

De raadsleden van programmaraad Zuid-Holland Zuid hebben altijd met plezier meegewerkt aan de invulling van een pluriform analoog pakket. Het analoge pakket zal snel door een digitaal pakket worden vervangen. Pakketaanbieders (kabelexploitanten en andere aanbieders) moeten een standaardpakket van 30 zenders doorgeven, met daarin een aantal verplichte (“must carry”) zenders. Consumenten hebben zo de keuze uit veel meer zenders van verschillende aanbieders.

De programmaraad betreurt het wel dat uitgebreide pakketten eenzijdig worden samengesteld door de exploitant en dat in geen enkele vorm voorzien is van consumenteninvloed.

Verleden week hebben de raadsleden hun ontslagbrief aangeboden aan de vertegenwoordiger van de aangesloten gemeenten in het samenwerkingsverband Zuid-Holland Zuid (zie foto).

De programmaraad ZHZ is een zelfstandig adviesorgaan, dat jaarlijks een zenderadvies uitbrengt aan UPC Nederland over het analoge radio- en televisieaanbod op de kabel. De leden van de programmaraad Zuid-Holland Zuid adviseren namens de inwoners van de gemeenten Barendrecht, Binnenmaas, Cromstrijen, Dordrecht, Hardinxveld-Giessendam, Korendijk, Leerdam, Molenwaard, Nederlek, Oud-Beijerland, Papendrecht, Ridderkerk, Sliedrecht, Strijen, Zederik en Zwijndrecht.

Het werkgebied van de programmaraad omvat niet alle gemeenten in de regio Zuid-Holland Zuid. De gemeenten Giessenlanden, Gorinchem, Hendrik-Ido-Ambacht en Alblasserdam zijn namelijk niet aangesloten op het kabelnet van UPC Nederland.

Ridderkerk en Barendrecht maken geen deel uit van het samenwerkingsverband Zuid-Holland Zuid. De programmaraad Zuid-Holland Zuid adviseert wel voor beide gemeenten, omdat de kabelnetten van deze gemeenten zijn gekoppeld aan het kabelnet van UPC Nederland.

Noot voor de redactie en niet voor publicatie:

Voor verdere vragen kunt u contact opnemen met Sander Heutink (voorzitter (a.i.) / secretaris programmaraad Zuid-Holland Zuid), 06-53874696 of per email info@prgzhz.nl

Programmaraad ZHZ

Postbus 166

3300 AD Dordrecht

www.prgzhz.nl

Pagina 2 van 2

advertentie
advertentie