Afbeelding
archief

Zoek de 'Boef in de wijk'

3 december 2013 om 00:00 Nieuws

SLIEDRECHT - De politie en de gemeente zetten op woensdag 11 december het spel 'Boef in de wijk' uit in Sliedrecht. Doel van dit project is spelenderwijs het bewustzijn bij bewoners over inbraakgevoeligheid te vergroten.

Het spel start om 19.00 uur bij het oude Raadhuis aan het Dr. Langeveldplein. Na het startsein worden de deelnemers via Facebook en Twitter geïnformeerd waar de (nep)boef op dat moment bezig is en begint de zoektocht. Degene die de boef in de wijk weet te lokaliseren wint een prijs. Ook degene die tijdens het spel de beste informatie van verdachte situaties, personen of voertuigen doorspeelt aan de politie krijgt een prijs. Er worden in totaal drie boeven gezocht en drie prijzen uitgereikt.

Het spel werd in oktober in Hardinxveld-Giessendam gespeeld en was een groot succes, volgens de Hardinxveldse wijkagent Gerco Gijsbers. De eerste inbreker werd al binnen zeven minuten ontmaskerd. ,,Zo snel kan het dus gaan als er alert gereageerd wordt", aldus Gijsbers.

,,Zie het als een moderne vossenjacht", zei Paul Versluis bij de lancering in Hardinxveld. Hij is senior surveillant noodhulp en bedenker van het spel. ,,Op deze manier willen wij de burger prikkelen om scherper en alerter naar de wijk te kijken en de politie van informatie te voorzien. Mensen hebben vaak een huiver om 112 te bellen bij een verdachte situatie of denken dat het niets is, maar zij kennen hun eigen wijk het beste. We kunnen het niet alleen als politie.''

De Sliedrechtse wijkagent Hans van Schaik begeleidt 'Boef in de wijk'. Via zijn twitteraccount (@H_vanSchaik) en de hashtag #BIDW houdt hij zijn volgers op de hoogte over het spel. Zo twitterde hij onlangs dat ook de ondernemers Bas van der Heijden, cafetaria Klaas Vaak, Leo's cafetaria en de Praxis meedoen aan het spel en dat daar meer informatie te verkrijgen is.

Burgemeester Bram van Hemmen is enthousiast over het spel dat onderdeel uitmaakt van 'Het Donkere Dagen Offensief'. ,,In de maanden oktober tot en met maart stijgt het landelijk aantal inbraken, omdat de duisternis dan vroeg intreedt. Ook de bewoners van Sliedrecht moeten zich hierop goed voorbereiden en zich bewust zijn van de inbraakgevoeligheid."

Na 'Boef in de wijk' volgen nog meer acties in Sliedrecht. Op 23 januari trekken politie en buurttoezicht 's avonds samen door de wijken en zullen ze bij onverlichte woningen een preventiekaart in de brievenbus te stoppen met tips. ,,Maar niet alleen dan, ook nu al nemen de buurttoezichthouders preventie heel serieus, bijvoorbeeld door bewoners te attenderen op het uit het zicht halen van waardevolle spullen. En daar ben ik erg blij mee", aldus Van Hemmen.

advertentie
advertentie