'Duizend kilometer is geen probleem'

4 december 2013 om 00:00 Nieuws

Sliedrechter Wim Mudde wint Europese duivenkampioenschap

SLIEDRECHT - Wim Mudde uit Sliedrecht is met zijn duiven winnaar geworden van de West Europese Super Marathon 2013. Dit prestigieuze kampioenschap, dat bestaat uit vier vluchten van over de 1000 kilometer, staat als bijzonder zwaar te boek. Er doen aan deze wedstrijden meer dan 15.000 duiven mee. Het kampioenschap krijgt nog meer glans als men het relatief geringe aantal duiven - ten opzichte van de concurrentie - dat Mudde houdt, in ogenschouw neemt.

Door Norbert Schild

Inmiddels is Wim Mudde al circa 50 jaar in de duivensport actief. Met veel plezier is hij dag in en uit met de duivensport bezig. Zo kan hij naast het vliegseizoen bijvoorbeeld ook genieten van een duif die na de rui weer een nieuw verenpak krijgt of van het snelle groeien van een net geboren duif. Nu het seizoen is afgelopen is Mudde alweer bezig om zijn vliegploeg voor 2014 samen te stellen.

Het opleiden en samenstellen van een vliegploeg is een langdurig proces. Het opleiden van de duiven begint als deze om en nabij de twaalf weken zijn. Duiven hebben een tot nu toe niet verklaarde natuurlijke gave om terug naar hun hok te vliegen. Tijdens het opleiden van zijn duiven vergroot Mudde stapje voor stapje de afstand waar vandaan de duiven moeten terugvliegen. Dit begint met een relatief korte vlucht vanaf de spoorbrug. Vervolgens brengt de inwoner van Sliedrecht zijn duiven steeds verder weg tot in de nabijheid van Antwerpen. Aan het einde van het eerste levensjaar kan een duif dankzij de gedegen opleiding afstanden tot 400 kilometer in verenigingsverband overbruggen. Vervolgens wordt er tot het derde levensjaar van de duif de afstand opgewerkt naar de super marathon afstand van 1000 kilometer en verder.

Natuurlijk is er naast een gedegen opleiding ook een goede selectie en verzorging van de duiven nodig om succes te halen. Mudde: ,,Net zoals bij topsporters is voeding een belangrijke element van de sport. Waar er normaliter sprake is van een licht eiwitarm voedingspatroon wordt er voor een marathonvlucht overgegaan op een vetrijk dieet. Dit wordt gedaan zodat een duif tijdens de vlucht voldoende brandstof heeft. Als de juiste vorm bij de duif aanwezig is behoort duizend kilometer geen probleem te zijn.” Naast de voeding is het ook belangrijk dat de duiven gezond worden gehouden en ziektes buiten het duivenhok worden gehouden. Net zoals bij topsporters levert een duif op prestatie in als deze ziek is.

Mudde is ondanks zijn relatief kleine aantal duiven tijdens de maanden april-juni minimaal acht uur per dag en zeven dagen in de week bezig met de duivensport. ,,Net zoals bij elke andere sport komen resultaten niet zomaar uit de lucht vallen. Door het investeren van tijd en de ervaring is het mogelijk om resultaten in nationale kampioenschappen en internationale wedstrijden te behalen.”

advertentie
advertentie