Cees houdt al 8 jaar zijn woonomgeving schoon

10 december 2013 om 00:00 Nieuws

SLIEDRECHT - Een steentje bijdragen aan een schoner milieu. Dat is wat Cees Looijen uit Sliedrecht al zo'n acht jaar op een toonaangevende manier doet. Naast zijn werk bij reinigingsdienst Waardlanden ruimt hij, geheel op eigen initiatief, het zwerfafval in zijn woonomgeving op. Iedere zaterdag wandelt hij, bewapend met prikstok en vuilniszak, een rondje in zijn buurt en ruimt hij al het zwerfafval op wat hij tegenkomt. Onlangs heeft de voorzitter van wijkplatform Oost hem in het zonnetje gezet een bloemetje gebracht voor deze actie.

Door Pauline den Ouden

Looijen: ,,Ik heb altijd al een grote hekel gehad aan rotzooi. Ongeveer acht jaar geleden woonde ik met mijn vrouw nog in een flat aan de Loruslaan. Steeds als ik uit mijn flat keek zag ik weer veel rotzooi liggen in de omgeving. Toen ben ik begonnen met het regelmatig opruimen van die rommel." Looijen loopt een vast rondje van ongeveer een uur over de Thorbeckelaan naar de Rivierdijk tot de rotonde aan de Lijsterweg. Hij haalt tijdens zijn ronde meestal wel twee of drie zakken vuil op. ,,Toen ik anderhalf jaar geleden verhuisd ben en begon met deze ronde haalde ik vaak zelfs vier zakken vuil op, maar gelukkig werd dat minder in de loop van de tijd. Er ligt vooral veel rotzooi als papier, schillen, blikjes en plastic flesjes. Het smerigste wat ik nog vaak tegenkom zijn de zakjes met hondendrollen. Mensen doen de uitwerpselen van hun hond wel in een zakje, maar gooien het vervolgens op straat. Als ik mensen zie die regelmatig vuil op straat gooien dan zeg ik er ook gerust iets van. Meestal luisteren ze dan wel en weten ze wel hoe het hoort."

Buitenmens

,,Ik ben een buitenmens en vind het heerlijk om dan even een wandeling te maken, wat voor weer het ook is. Alleen als ik moet werken op zaterdag maak ik deze wandeling niet. Naast vuil kom ik ook vaak mensen tegen onderweg en dan maak ik even een praatje. Ik krijg over het algemeen veel waarderende reacties over dit werk en sommige mensen steken onderweg hun duim op, maar er zijn ook mensen die je met de nek aankijken."

Zoals het hoort

,,Eigenlijk zou dit helemaal niet nodig moeten zijn, want als iedereen zijn eigen vuil opruimt op de plekken waar het hoort, blijft de straat netjes en schoon. Vanuit mijn werk was het heel gemakkelijk om aan een prikstok te komen, maar ik weet zeker dat de gemeente er ook gerust een wil uitlenen als er iemand is die dit ook wil gaan doen. Ik blijf hier in ieder geval mee doorgaan en misschien wordt mijn wandelrondje binnenkort wel wat langer."

advertentie
advertentie