Jongeren met drank op de bon

12 december 2013 om 00:00 Nieuws

SLIEDRECHT - Jongeren van 16 en 17 jaar die op Oudejaarsavond een alcoholisch drankje nuttigen, moeten vlak voor 24 uur snel hun glas leeg drinken. In het nieuwe jaar zijn zij immers strafbaar als zij alcohol nuttigen. ,,Als ze gezien worden moet er bekeurd worden en zal er ook bekeurd worden", zei burgemeester Bram van Hemmen dinsdagavond tijdens de behandeling van de Drank- en Horecawet in de raadsvergadering.

Door Caroline Voorbergen

De portefeuillehouder beantwoordde hiermee de vraag die PRO Sliedrecht had gesteld over deze kwestie. In een artikel in het AD hadden zijn collega-burgemeesters uit de regio zich milder uitgesproken. Zo worden jongeren onder de 18 in Hardinxveld-Giessendam wel aangesproken op de nieuwe wet, maar die avond nog niet beboet. Van Hemmen werd niet genoemd in het artikel en de fractie van PRO wilde graag zijn standpunt weten. ,,Ook wij zullen de 31ste geen extra blik boa's opentrekken om jongeren met drank op te sporen. De capaciteit is als gebruikelijk en deze handhavers weten prima waar die nacht hun prioriteiten liggen", zegde de burgemeester toe. ,,Maar een jongere onder de 18 die met alcohol wordt gezien, is per 1 januari wél strafbaar en kan een bekeuring krijgen. Wet is wet."

Van Hemmen heeft de verhoogde leeftijdsgrens hoog op de agenda staan. ,,Ik had gehoopt dat het alcoholprobleem in Sliedrecht minder groot zou zijn dan in Rotterdam. Maar helaas is dat verhoudingsgewijs niet zo", zegt de voormalige Rotterdamse wethouder. ,,Alcoholgebruik is een ernstig probleem voor de jongeren van nu, met grote gevolgen voor hun gezondheid en maatschappelijke toekomst. Onderzoek heeft dat uitgewezen. De laatste decennia is er een soepelheid in de moraal van jongeren geslopen als het gaat om genotsmiddelen. Het is stoer, het is normaal. Daar moeten we vanaf. We moeten naar een nieuwe moraal en die komt er ook, daar ben ik van overtuigd."

Hij beseft dat deze 'herijking' enige jaren zal duren en dat zich in dat proces excessen zullen voordoen. ,,Voor de groep jongeren die nu nog wel mag drinken is de overgang groot en de vrees voor de toevlucht naar zuipketen is dan ook gegrond. Maar we weten allemaal dat die zuipketen ook nu al bestaan. Mogelijk in Sliedrecht en zeker daarbuiten. Daar zullen we nog meer op moeten handhaven en daar hebben we van de raad ook extra capaciteit voor gekregen."

advertentie
advertentie