Kerstmis?….Kerst-raak!

13 december 2013 om 00:00 Nieuws

COLUMN

Altijd een aardige bezigheid…van bestaande woorden andere woorden maken door een deel ervan opnieuw te gebruiken. Of zoals hierboven het tegenovergestelde te zeggen. Mis…raak. Een kinderlijk eenvoudig spelletje, waar de ‘ grootste kruidenier, die op de kleintjes let’ zich met kerst ook van bedient. Deze landelijke supermarktketen komt deze kerst met de slogan: Kerst lukt!

Een hele geruststellende gedachte: kerst lukt! En dat in een tijd die door veel mensen als behoorlijk stressvol wordt ervaren. Inzakkende soufflé, doorgegaarde rosbief of droge rollade staan immers hoog in de lijst met kerst-missers. En deze supermarkt bevestigt dat beeld alleen maar. Tijdens de kerst gaat het om slagen, het moeten geslaagde feestdagen worden. Met gezelligheid en lekker eten aan mooi gedekte tafels. En voor wie daar tegenop ziet? Die kan natuurlijk bij hen terecht met een rijke variëteit aan mogelijkheden om kerst te laten lukken. Kerst moet slagen, zeker na een moeizaam jaar van crisis. Er mag op dit kerstfeest flink uitgepakt worden. Dat moet slagen, het moet meteen raak zijn.

In het christelijk geloof spreken we met kerst van de Koning die geboren wordt. Maar deze koning komt in een mislukte setting terecht, zo zien we in het kerstverhaal zelf: zijn moeder Maria bevalt van hem terwijl ze niet getrouwd is, rouwdouwende herders en wildvreemde magiërs komen de pasgeboren koning opzoeken en de echte koning zit niet op hem te wachten en laat preventief alle jonge kinderen in de buurt doden. De koning komt, maar het feestje valt naar menselijke maatstaven in duigen. Kerst lijkt een mislukte actie om de wereld tot haar bestemming te brengen.

Toch is Kerst raak! Maar je moet er wel met een andere bril op naar willen kijken. In het kindje Jezus komt God tot de mensen. Als een koning die zijn kroon afzet en zijn mantel weglegt. Deze koning komt als een kind, kwetsbaar en naakt. Zonder een woord te zeggen. Een schot in het hart. Ons leven moet slagen, ons feest moet bestaansrecht hebben. Maar deze koning daalt af om bij ons te zijn en dat is gelukt. Lukt het ons om dit kind in ons leven op te nemen? Als een aanbod dat niet te missen is.

Het Kompas staat deze week vol met mooie initiatieven van kerken en groepen om kerst mee te beleven en zo kerst echt te laten slagen. En iedereen is er meer dan welkom!

Geslaagde en gezegende kerstdagen!

Ds. Joost Schelling, predikant van de Gereformeerde Kerk Sliedrecht, gelegen aan de Middeldiepstraat, hoek Oranjestraat.

advertentie
advertentie