Jonge Sliedrechters ontmoeten ouderen

22 januari 2014 om 00:00 Nieuws

Van Griensven komt het probleem in zijn werk vaak tegen, het onbegrip tussen jong en oud. ,,Ouderen hebben tegenwoordig vaak een kort lontje, terwijl jongeren nog maar weinig respect voor gezag tonen. Dat resulteert in weinig tolerantie naar elkaar en soms botsingen. En als het botst durven ze uit angst niet met elkaar in gesprek te gaan. Terwijl de generatiekloof in mijn ogen juist helemaal niet zo groot is tegenwoordig. In de jaren 60, toen de ouders streng en met weinig middelen waren opgegroeid en de jeugd meer welvaart, opleiding en vrijheid genoot was die kloof veel groter."

SLIEDRECHT - ,,Jongeren en ouderen durven het gesprek niet meer met elkaar aan te gaan", zei Elektra's jongerenwerker Henk van Griensven een jaar geleden op een bijeenkomst burgerparticipatie. Een opmerking die Brigitta Müller, directeur van Stichting Welzijnswerk, zich aantrok. ,,Kunnen we samen dan niet iets opzetten om meer begrip bij beide groepen te krijgen?" Dit één-tweetje resulteerde in het nieuwe project Jong Ontmoet Oud, een serie gesprekken tussen oudere Sliedrechters en de jeugd. Eén op één. Het Kompas tekent deze gesprekken op in een maandelijkse rubriek die volgende week van start gaat.

,,We hopen dat ze dat zelf ook zullen ervaren als ze met elkaar in gesprek gaan", vult Müller aan. ,,Als ze eens goed naar elkaar luisteren, komen ze misschien tot de ontdekking dat de verschillen helemaal niet zo groot zijn. Dat hoop en verwacht ik."

Ze heeft ervaring met een soortgelijk project. Bij haar vorige werkgever in Rotterdam heeft ze eerder deze gesprekken tussen jong en oud opgezet, die gepubliceerd werden in een boek. ,,Dat is uiteindelijk ook de bedoeling in Sliedrecht", vertelt Müller. ,,De gesprekken komen allereerst maandelijks in Het Kompas te staan en worden aan het eind van de serie gebundeld in een boekje."

Wijkplatform Centrum is één van de sponsors van het project. ,,Bestuurslid Mirjam Lankreijer was ook aanwezig bij die bijeenkomst burgerparticipatie en vond het een mooi initiatief voor ons wijkplatform", legt voorzitter Jaako Kraaijeveld uit. ,,Aanvankelijk wilden we het project ook toespitsen op bij ons bekende confrontaties tussen ouderen uit het centrum en een specifieke groep jongeren, maar die focus hebben we later losgelaten. We hebben het breder getrokken. Het gaat namelijk niet om specifieke problemen, maar om wederzijds begrip in het algemeen. Jong Ontmoet Oud is nu dus een Sliedrecht-breed project, met diverse jonge en oudere Sliedrechters die het leuk vinden hier aan mee te werken."

Van Griensven koos de jongeren uit, Müller benaderde de ouderen. De deelnemers hebben elkaar in het najaar ontmoet in Elektra, waar de koppels werden gevormd. ,,De gesprekken kwamen direct al op gang. Dat was heel leuk om te zien", herinnert Van Griensven zich.

Mevrouw Carla Sluimer (73) en Jessy Goedhart (15) bijten volgende week in deze krant het spits af.

advertentie
advertentie