Snelle diagnose borstkanker

27 januari 2014 om 00:00 Nieuws

GORINCHEM - De mammapolikliniek van het Beatrixziekenhuis, onderdeel van Rivas Zorggroep, heeft haar capaciteit uitgebreid. Dit vanwege het bevolkingsonderzoek borstkanker, dat momenteel plaatsvindt. De speciale bus, waarin het borstkankeronderzoek wordt gedaan, staat de komende maanden weer in Gorinchem. De specialisten van het Beatrixziekenhuis streven ernaar zo snel mogelijk een diagnose te stellen wanneer vrouwen voor onderzoek naar het Beatrixziekenhuis worden verwezen.

Op de mammapolikliniek worden mensen behandeld met (een vermoeden van) borstkanker. Een groot deel van de patiënten, bij wie een afwijking geconstateerd is bij het borstonderzoek in de bus, krijgt via de eendaagse diagnostiek op de mammapoli de voorlopige uitslag. ,,In het Beatrixziekenhuis werken we met diverse specialisten nauw samen in een borstkankerteam", vertelt Sylvia de Jong, chirurg in het Beatrixziekenhuis. ,,Een patiënt met een afwijking in de borst doorloopt binnen een dag alle stappen van de diagnostiek en krijgt aan het einde van de dag de uitslag. In een aantal gevallen moet er verder onderzoek worden verricht om een diagnose te stellen. Door de korte lijnen is er snel overleg en worden vervolgacties kort daarop in gang gezet." De plastisch chirurgen van het Beatrixziekenhuis bieden patiënten eventueel de mogelijkheid voor een directe reconstructie van de borst aan.

De patiënten ervaren deze manier van werken als erg patiëntvriendelijk. ,,Hoewel de uitslag zeker niet altijd goed is, is het wel heel prettig om binnen een dag te weten waar je aan toe bent", vervolgt De Jong. ,,Een groot voordeel is dat de behandeling dan ook snel gestart kan worden, mocht dit nodig zijn. En dat is precies wat de meeste vrouwen willen in een dergelijke situatie."

Vanuit het bevolkingsonderzoek borstkanker stuurt men een pakket op met gegevens en een cd-rom met daarop het mammogram. De Jong: ,,Om patiënten goed en snel te kunnen diagnosticeren, is het van belang dat de patiënt deze cd-rom meeneemt naar het ziekenhuis."

Meer informatie: www.rivas.nl. en www.bevolkingsonderzoekborstkanker.nl om te zien waar en wanneer het bevolkingsonderzoek plaatsvindt.

advertentie
advertentie