Afbeelding

CDA tegen blowen in Elektra

30 januari 2014 om 00:00 Nieuws

SLIEDRECHT - Bij de behandeling van het Veiligheidsplan voor Sliedrecht 2014-2018 heeft het CDA het drugsgebruik in Elektra ter discussie gesteld. ,,Wij vinden het ernstig dat het in het weekend na 18.00 uur toegestaan is te blowen in het jongerencentrum. Dat zou niet getolereerd moeten worden. Het beleid is op dit punt te soft", betoogde CDA-raadslid Joop de Vries dinsdagavond in de raadsvergadering.

In het Veiligheidsplan valt te lezen dat het gebruik van soft- en harddrugs onder de Sliedrechtse jongeren in de openbare ruimte toeneemt en dat 7 procent van de jonge Sliedrechters (soft)drugs gebruikt. ,,Het CDA vindt dit zeer ernstig. We mogen daar niet in berusten. Praat de gemeente hierover met Elektra en welk standpunt heeft de gemeente hierin?", vroeg De Vries aan portefeuillehouder Bram van Hemmen. De burgemeester deelde in zijn beantwoording de zorgen van het CDA. ,,Ook het college heeft moeite met drugsgebruik in een door de gemeente gesubsidieerde ruimte. Daarmee financieren we eigenlijk een criminele activiteit", aldus Van Hemmen. ,,Daarbij komt het praktische bezwaar dat de gemeente wil dat Elektra een brede voorziening is voor de hele Sliedrechtse jeugd. Door dit te gedogen schrik je een bepaalde groep af. Of ouders verbieden hun kinderen er te komen."

De gemeente heeft in het verleden vaker met Elektra gediscussieerd over het gedogen van blowen in de rookruimte. De jongerenwerkers van Elektra zijn voorstander van het tolereren van softdrugsgebruik om in contact te blijven met de experimenterende jeugd. ,,Je moet zeker ook goed naar de effecten kijken als je maatregelen gaat nemen", beaamde Van Hemmen, die benadrukte niet als een olifant door een porseleinkast te willen gaan. ,,Goed overleg met de jongerenwerkers is belangrijk. Op dit moment staan de gesprekken overigens op een laag pitje. Als de raad harder ingrijpen wenst, kan zij via een amendement dit punt nadrukkelijker op de agenda zetten in het Veiligheidsplan", zei Van Hemmen.

Mocht het CDA daartoe besluiten dan zal het zeker steun vinden bij de fractie van de SGP-ChristenUnie, bleek dinsdag in de raadszaal. De VVD ziet niets in verharding van het beleid. ,,Als jongeren softdrugs gebruiken is het beter dat ze dat in een beschermde omgeving doen. Met een verbod drijf je ze de Sliedrechtse parken in en daarmee maak je overlastgevers van deze groep jongeren", aldus Len van Rekom.

advertentie
advertentie