Voorjaarsvakantie

4 februari 2014 om 00:00 Nieuws

SLIEDRECHT - Op het moment dat ik deze woorden schrijf ligt Sliedrecht te blaken in de zon. Koning Winter weigert namelijk halsstarrig om zijn wintertooi over ons uit te spreiden. De vrieskou bewaart hij hebzuchtig in zijn koelkast. Door zijn gebrek aan compassie laat hij de ijsclubs in de kilte staan en ontberen zij bij gebrek aan ijs de broodnodige inkomsten. Organisaties - en dus ook de politie - lopen zich al weken warm om de traditionele Molentocht in goede banen te kunnen leiden, maar, helaas, vooralsnog blijven de draaiboeken onaangeroerd in de kast liggen.

Daartegenover is het in de klassieke wintersportlanden een heel ander verhaal. Daar wordt men gewoon gegeseld en zelfs gegijzeld door voortdurende sneeuwval waardoor wegen moeten worden afgesloten en het openbare vervoer stil komt te liggen. Duizenden wintersporters kunnen niet naar huis en zijn in de sneeuw gestrand. Kijk, dat zijn nog eens berichten. Dat is pas onberispelijke wintersport in optima forma.

Binnenkort breekt de voorjaarsvakantie weer aan. Velen zullen die week hun (aprés)ski-kunsten weer gaan vertonen op de flanken van de Alpen of andere Europese hobbels die ver boven de zeespiegel in het zonlicht liggen te schitteren. Of een weekje met de familie bivakkeren in een zogenaamde Comfort Cottage waar een subtropisch zwemparadijs u de helpende hand biedt om de dagen door te komen. Misschien een reisje naar een exotisch oord of Bourgondisch genieten tijdens een stedentrip, met uiteraard overnachtingen in een karaktervol hotel, zoals de folder u doet beloven.

In ieder geval zullen die week weer veel mensen op stap zijn hetgeen ik hen natuurlijk van harte gun. Maarrrrr... er zit een keerzijde aan dit jaarlijks terugkerend welzijn. Voor inbrekers is dit namelijk geen vakantieweek. Sterker, het is voor dit geboefte een populaire tijd, die kansen biedt om hun slag te slaan en zich onrechtmatig te verrijken met uw afwezigheid. Denk nu niet, dat overkomt mij niet. Relatief veel bewoners waren de laatste jaren de dupe en hebben, weliswaar iets te laat, inmiddels wel hun maatregelen getroffen. Hoe zit het bij u? Hoe lastiger u het inbrekers maakt, hoe groter de kans is dat u ze buiten de deur kunt houden. Zullen we het volgende afspreken als u van plan bent om Sliedrecht voor even vaarwel te zeggen?

Goed hang- en sluitwerk is belangrijk. Beoordeel dit nog eens goed voordat u de deur achter u dichttrekt. Geef uw woning het aanzien dat er mensen binnen zijn. Maak gebruik van verlichting in huis. Door aanschaf van enkele tijdschakelaars kunt u tijdens de donkere uurtjes precies bepalen wanneer en waar er verlichting in huis moet branden. Ruim het huis ook niet extra op, maar laat bijvoorbeeld bekers en borden op het aanrecht en eettafel achter.

Met deze afspraak in de achterzak ben ik ervan overtuigd dat de kans gering is dat u van een koude kermis… eh, ik bedoel van een koude wintersport thuis komt.

Klaas Blokland

Wijkagent Sliedrecht-West

Email: klaas.blokland@zuid-holland.politie.nl

advertentie
advertentie