Thermosmokken tegen brandwonden

5 februari 2014 om 00:00 Nieuws

SLIEDRECHT - De leerkrachten van basisschool Henri Dunant lopen nooit meer rond met (plastic) bekers met hete thee of koffie. Directeur Ben van der Hel besloot, na voorlichting van Dirk Koppelaar over hoe gevaarlijk de hete vloeistoffen zijn voor kinderen, zijn personeel thermosmokken te geven om brandwonen uit te sluiten.

De 35-jarige Dirk Koppelaar is vrijwilliger bij onder andere Stichting Kind en Brandwond benaderde Van der Hel nadat hij had gehoord dat een nichtje van zijn schoonzus na een botsing een scheutje hete thee op haar hoofd had gekregen. ,,Ruim een jaar later heeft zij hier nog steeds wel eens last van tijdens bijvoorbeeld het haren kammen. Zo blijkt dat zelfs een scheutje thee gevolgen kan hebben op de kinderhuid", zo vertelt Koppelaar.

Naar aanleiding van dit incidentje op school, ondernam de directeur direct actie tijdens een teamvergadering. Koppelaar: ,,Hij vertelde me dat hij zich er niet van bewust was dat thee zo gevaarlijk kon zijn voor de kinderen. Hij heeft er nu voor gezorgd dat alle leerkrachten met Sinterklaas van de directie een thermosmok kregen waaruit ze koffie of thee kunnen drinken en waarmee ze veilig kunnen lopen in het schoolgebouw. Verder mogen er onder schooltijd geen waterkokers en/of koffiezetapparaten meer gebruikt worden in de lokalen. Bovendien serveren conciërges nu koffie en thee in een thermoskan en schenken dit pas in bij de tafel van de leraar in de klas. Niet meer voordat ze het lokaal inlopen, zoals voorheen gebeurde."

De directeur erkent dat een ongeluk in een klein hoekje zit. Het incident met het meisje gebeurde toen de klas terugkwam van de gymles en er een juffrouw met hete thee in de gang liep. ,,Dit mag nooit meer gebeuren", aldus directeur Ben van der Hel. ,,De thermosmok heeft ook nog praktische voordelen", aldus Van de Hel. ,,Onze leerkrachten hebben nu geen koude koffie of thee meer als ze even tussendoor een leerling helpen; het blijft lekker warm in de thermosmok waaruit ze drinken."

Dirk Koppelaar is al tien jaar vrijwilliger bij onder andere Stichting Kind en Brandwond. Hij kreeg op de leeftijd van anderhalf hete thee over zich heen en de littekens van de destijds derdegraads verbranding zijn nog zichtbaar. ,,Ik ben al een aantal keren mee gegaan als ervaringsdeskundige tijdens de vakantieweken in de leeftijdsgroep acht tot en met elf jaar. Ik weet als geen ander hoe gevaarlijk hete vloeistoffen kunnen zijn bij kinderen. Net zoals bij mij zie je tijdens de vakantieweken kinderen met soortgelijke brandwonden. Nu ruim 33 jaar later heb ik hier nog de littekens van, wat destijds een 3e graads verbranding was. Veel mensen weten niet hoe gevaarlijk hete vloeistoffen zoals koffie en thee zijn bij kinderen. Vanwege hun nog dunne huid brengt thee, wat wellicht drinkbaar is voor een volwassene, ernstige brandwonden met zich mee bij kinderen."

Koppelaar kwam de afgelopen tijd kwam tot de ontdekking dat op basisscholen leraren in het bijzijn van de kinderen koffie of thee drinken, zonder te beseffen wat de gevolgen hiervan kunnen zijn. ,,Of zelfs de kinderen de thee of koffie laten brengen bij de leraren met alle mogelijke gevolgen van dien. Ik besloot initiatief te tonen en scholen te benaderen om het voorgaande te bespreken. Ik hoop samen met directeur Ben van der Hel dat nu meer scholen het voorbeeld volgen om ongelukken te voorkomen. ,,Voor nog geen 5 euro per mok kun je een ongeluk met hete vloeistoffen voorkomen."

advertentie
advertentie