'Interactie tussen veteranen is heel fijn'

5 februari 2014 om 00:00 Nieuws

Visscher zit namens de gemeente in het comité. Zij vertelt: ,,Tien jaar geleden kwam naar aanleiding van de nationale veteranendag de vraag vanuit met name de Indiëveteranen om een Sliedrechtse veteranendag te houden. Door middel van een enquête onder veteranen in Sliedrecht hebben we toen gekeken of daar genoeg animo voor was. Dat bleek wel zeker het geval."

SLIEDRECHT - Bij veteranen denken mensen vaak meteen aan hen die vochten in de Tweede Wereldoorlog. Niets is minder waar. Sinds 2013 zijn ook actief dienende militairen, die in oorlogsgebied op uitzending zijn geweest, veteraan. In Sliedrecht hebben de veteranen een eigen veteranendag en sinds juni 2013 een eigen pagina op Facebook. Tony van Hienen adjudant van de Koninklijke Landmacht en Marjolein Visscher vanuit de gemeente leggen uit.

De Facebookpagina is een soort van keerpunt, vindt Van Hienen. ,,Steeds meer oudere veteranen ontvallen ons helaas en de jongere veteranen bevinden zich tegenwoordig op sociale media. Op deze manier kunnen we ons makkelijker verenigen. En wie weet hebben de oudere veteranen wel mensen in hun omgeving die hen kunnen helpen. In Sliedrecht wonen rond de negentig veteranen. Ik was nooit zo bezig met bijeenkomsten van veteranen, het leek me wat oubollig. Tot ik voor het comité werd gevraagd en een bijeenkomst bezocht. Het was echt heel erg leuk. De oudere garde moet het stokje overdragen en daarmee help ik, ook uit respect voor hen."

Tussen de oudere groep veteranen en de jongeren is veel herkenning, vertelt van Hienen. ,,Je hebt nagenoeg dezelfde dingen meegemaakt. Een ding is wel anders; wij als jongere generatie krijgen in vergelijk met vroeger veel meer erkenning dan Indiëveteranen of veteranen uit de Tweede Wereldoorlog. Zij kwamen terug en kregen nog net een treinkaartje naar huis. Dat is bij ons wel anders. De interactie tussen de groepen is overigens heel fijn. Ik heb wel eens gesproken met iemand die thuis nooit over zijn militaire verleden sprak omdat hij hen niet wilde belasten, maar tegen mij - ook een militair - tot in de kleinste details over zijn missie vertelde. Dat zie je overigens wel vaker; het is makkelijker om het erover te hebben met mensen die precies de situatie kennen. Ik houd er zelf niet zo van om in de spotlights te staan, maar respect voor veteranen en ons werk is een goede ontwikkeling. Mensen mopperen wel eens over dat een leger niet nodig zou zijn, maar zij kennen vrijheid en weten vaak niet beter. Ik ben door de vele missies op plaatsen in de wereld geweest waar vrijheid niet vanzelfsprekend is."

5 juli is het weer zover; de Sliedrechtse veteranendag die traditioneel wordt gehouden in Overslydrecht. Die verloopt altijd volgens een bepaalde manier, zo vertelt Van Hienen. ,,De ontvangst met koffie is voor mensen al belangrijk omdat veel elkaar dan een jaar niet hebben gezien. De burgemeester houdt een praatje en daarna is er altijd een spreker. Dit keer vertelt iemand iets over zijn deelname aan een missie naar Libanon. We sluiten af met een rijsttafel." Geïnteresseerden kunnen de Facebookpagina bezoeken via www.facebook.com/veteranen.sliedrecht.

advertentie
advertentie