'Zorgbehoevenden mogen niet de dupe worden'

6 februari 2014 om 00:00 Nieuws

PvdA Sliedrecht had twee vacante plekken te vullen. Wethouder Johan Lavooi had aangegeven aan zijn laatste termijn bezig te zijn en ook fractievoorzitter Jos van Gameren wilde het hamertje graag overdragen. Anton van Rees kwam al snel in beeld voor deze laatste functie. ,,Het feit dat ik een bekend gezicht ben in Sliedrecht speelde daarbij zeker een rol." De PvdA koos voor raadslid Ben van der Plas als wethouderskandidaat. ,,We hebben daarbij goed gekeken naar onze achtergrond én karakters. Ben is rustiger dan ik. Bovendien heeft hij veel ervaring binnen een gemeentelijke organisatie door zijn baan bij Graafstroom. Ik ben meer op mijn plek als fractievoorzitter."

SLIEDRECHT - Als (ex-)bestuurslid van de Voedselbank, Sociale Moestuin en Sliedrecht Groen, en zeker ook als actief twitteraar is Anton van Rees bij veel Sliedrechters geen onbekende. Zij kennen hem als markante persoonlijkheid die graag een knuppel in het hoenderhok mag gooien. Nu het PvdA-burgerraadslid naar voren is geschoven als lijsttrekker, zal hij ook in de politiek meer op de voorgrond treden. Gaat Sliedrecht nu een andere Anton leren kennen? ,,Nee hoor! Ik zal de knuppels misschien iets langer vasthouden, maar verder blijf ik dezelfde", belooft de Sliedrechter.

Van Rees is nog niet zo heel lang actief binnen de PvdA. ,,Ons eerste contact begon juist met een botsing", lacht hij. ,,Ik was in 2007 bezig met de oprichting van een Voedselbank in Sliedrecht. Bij de PvdA stuitte ik toen op ongeloof. 'Het kan niet zo zijn dat wij dat nodig hebben; wij hebben toch een goed vangnet', was de reactie. Ook landelijk hoorde je dat geluid. Ik heb Johan Lavooi kunnen overtuigen van het feit dat er echt mensen tussen wal en schip vallen. We hebben elkaar gevonden, elkaar goed leren kennen en in 2009 kreeg ik de uitnodiging de fractie te komen versterken. Dat heb ik gedaan, vooral omdat ik de kans zag mijn vinger op de zere plekken binnen zorg en welzijn te leggen."

Van Rees is werkzaam als teamleider intensieve zorg bij de ASVZ. Zes jaar geleden maakte hij de overstap van het bedrijfsleven (onder meer 25 jaar KPN en eigenaar van een uitzendbureau) naar de zorgsector. ,,En daar heb ik nooit spijt van gehad. Dit werk ligt dichter bij mijn skills, bij mijn hart. Als ik nu een lange dag heb gehad, weet ik dat het dat waard was. En dat geeft veel voldoening."

Hij maakt zich zorgen om de veranderingen in de zorg die op de gemeenten afkomen. ,,Het idee is goed. Het kan efficiënter en dus goedkoper, zeker op management-niveau. Maar in de uitvoering dreigt het gevaar dat de zorgbehoevenden de dupe worden. Dat de kwaliteit van de zorg achteruit gaat. Dat er bezuinigd wordt op verkeerde dingen, zoals preventie. Daar moeten we als gemeente bovenop zitten."

Het welslagen van de hele operatie is volgens Van Rees nauw verbonden met de veelbesproken participatiesamenleving. ,,Sliedrecht participeert al heel veel. Dan moet je dat als gemeente niet kapot maken. Geef die zelfredzaamheid een kans en wees een faciliterende gemeente, geen regelgemeente. Ook op het gebied van cultuur. Kijk naar wat wél kan en denk mee."

advertentie
advertentie