Het huishouden van Jan Steen

6 april 2014 om 00:00 Activiteiten

Op woensdag 26 februari a.s. is de heer Toon Verbeek te gast bij de Historische Vereniging Hoogblokland, Hoornaar en Noordeloos. Hij verzorgt een lezing met muziek over "Het huishouden van Jan Steen", het leven van alle dag geschilderd door oude meesters.

De lezing vindt plaats in Het Bruisend Hart te Hoornaar en vangt aan om 20.00 uur.

Leden hebben gratis toegang, niet-leden betalen € 2,00.

Het leven van alle dag werd door kunstschilders vaak vereeuwigd. Bijvoorbeeld door Jan Steen. Niet voor niets kennen wij de uitdrukking: het huishouden van Jan Steen. Denk verder aan het kind en zijn spel, de boer en zijn werk, de arts en zijn patiënt, de dief en zijn slachtoffer, de armoe op het platteland, de rijkdom aan het hof, het liefdesspel, hygiëne en medische zorg. Deze genreschilderkunst is van groot belang geweest voor onze geschiedenis. Deze avond vertelt Toon Verbeek aan de hand van tientallen schilderijen over het bovengenoemde. De kunstwerken die worden vertoond, worden ondersteund door muziek van tijdgenoten.

Toon Verbeek is kunsthistoricus en muziekwetenschapper. Hij is werkzaam als docent, verteller en auteur. Hij verzorgt cursussen en lezingen. Hij schreef onderwijsmethoden voor het middelbaar onderwijs: klassieke muziek, pop- en jazzmuziek en kunstgeschiedenis. Als muziekrecensent schreef hij voor verschillende tijdschriften en dagbladen. Voor de Concertzender maakte hij muziekreportages.

advertentie
advertentie