'De partij is toe aan een plek in het college'

18 februari 2014 om 00:00 Nieuws

SLIEDRECHT - PRO Sliedrecht bestaat deze maand veertig jaar. In die vier decennia maakte de partij nog nooit deel uit van het college. Alle pijlen zijn er op gericht daar bij deze verkiezingen verandering in te brengen. Lijsttrekker is wederom Hanny Visser en dit keer is ze ook de wethouderskandidaat van PRO. Voor het eerst. ,,Ik ben er klaar voor, mijn gezin kan het nu aan, maar bovenal: de partij is er aan toe bestuurlijke verantwoordelijkheid te dragen."

,,We hebben vanuit de oppositie veel bereikt", vervolgt Visser. ,,Maar als we in het dagelijks bestuur meedraaien kunnen we nog veel meer voor Sliedrecht doen." De afstand tussen college en burger verkleinen is een van de dingen waar ze zich sterk voor wil maken. ,,Er moet opener gecommuniceerd worden. Wij willen het spreekuur voor burgers met wethouders weer invoeren. Sliedrechters hebben nu vaak het gevoel dat ze tegengewerkt worden met regeltjes en kleine lettertjes. Terwijl je als gemeente een dienstverlener bent. Je bent er voor de burger. Samen kijk je allereerst naar wat wél kan en je legt goed uit als het toch niet kan."

Burgerparticipatie is hier nauw mee verbonden voor Visser. ,,Je moet aansluiten op de initiatieven die vanuit de samenleving komen. Vanuit de wijkplatforums bijvoorbeeld." Die zouden van PRO Sliedrecht meer zelfstandig mogen opereren. ,,Nu krijgen ze een budget, maar voor elke uitgave moeten ze goedkeuring vragen bij het college. Dat werkt niet. Laat ze vrij. Zij zijn de ogen en oren van de wijk. Zij weten prima welke knelpunten aangepakt moeten worden. En dan gaat het niet om een scheve stoeptegel, maar wel bijvoorbeeld om meer groen in de wijk of een initiatief om inbraken tegen te gaan. Buurttoezicht is wat dat betreft burgerparticipatie in optima forma."

Die kleinschaligheid en lokale focus lijken haaks te staan op de huidige trend van regionalisatie. ,,Toch zijn wij niet per se tegen samenwerking", werpt Visser tegen. ,,Maar het is ook niet altijd het juiste antwoord. Neem de decentralisatie in de zorg die op de gemeente af komt. Doel daarvan is dat de hulp dichter bij de mensen komt. Kortje lijntjes. Hoe realiseer je dat als je gaat regionaliseren? Wij vinden het belangrijk dat Sliedrecht vooral zelf aan de knoppen mag blijven draaien", benadrukt Visser. ,,En daarbij komt dat samenwerken niet altijd goedkoper is. Dat hebben we met onze gemeentewerf bewezen."

Complete afspiegeling

PRO Sliedrecht is het intern zelden oneens, wat opvallend is voor een club met leden die landelijk op uiteenlopende partijen stemmen, van links tot rechts. ,,Maar we vinden elkaar naadloos omdat we ons boven alles afvragen 'Wat is goed voor Sliedrecht?'", vertelt Visser. ,,We hebben trouwens sowieso een brede partij. Met christelijke leden, ondernemers, vertegenwoordigers uit het verenigingsleven, ouderen en natuurlijk onze jeugd van PRO Jong, onze groeibriljantjes. We zijn een complete afspiegeling van de Sliedrechtse samenleving en daarom is het ook uit democratisch oogpunt belangrijk dat we eens een rol gaan spelen in het college."

advertentie
advertentie