Afbeelding
Archief BDUmedia

Gemeente wil starterspotje aanvullen

18 februari 2014 om 00:00 Nieuws

SLIEDRECHT - De gemeente wil 250.000 euro vrijmaken om zestien startersleningen te kunnen verstrekken. Het huidige financiële potje is met vijftien verstrekte leningen in 2013 op. Om met het Startersfonds door te kunnen gaan zal het college de gemeenteraad in de vergadering van 25 februari om goedkeuring van deze investering vragen.

De gemeente vindt aanvulling van het starterspotje belangrijk omdat het helpt de woningmarkt verder te herstellen. ,,Kredietverstrekkers zijn strenger geworden, waardoor starters een minder hoge hypotheek kunnen krijgen dan vroeger. De starterslening zorgt er voor dat de starter voldoende kan lenen om een woning te kopen", licht het college de gemeenteraad schriftelijk toe. ,,Door verkoop van een starterswoning, kan ook de verkoper weer een andere woning kopen

Dit is de zogenaamde verhuisketen, die er voor zorgt dat de woningmarkt weer op gang komt."

Starters die net te veel verdienen voor een sociale huurwoning komen in aanmerking voor deze lening. De gemeente vindt het belangrijk juist deze groep te ondersteunen, omdat huurwoningen in de vrije sector (huurprijs van meer dan 650 euro) beperkt beschikbaar zijn in Sliedrecht.

Het Rijk betaalt de helft van iedere starterslening. Daardoor is het mogelijk met 250.000 euro circa zestien startersleningen te verstrekken. Op het moment dat de rijksbijdrage niet meer beschikbaar is, zal de gemeente zelf de volledige leningen verstrekken. Dit betekent dat het budget eerder op zal zijn.

Sliedrecht verstrekt sinds 2007 leningen aan starters op de koopmarkt. Tot en met begin januari dit jaar zijn in totaal vijftig startersleningen verstrekt, waarvan er inmiddels vier geheel zijn afgelost. Rente en aflossing worden teruggestort in het Startersfonds en kunnen daarna opnieuw worden gebruikt.

Aangezien op dit moment het budget vrijwel op is, neemt de gemeente nu geen aanvragen meer in behandeling. Als de gemeenteraad akkoord gaat met aanvulling van het saldo in het Startersfonds wordt de verstrekking van startersleningen weer voortgezet.

advertentie
advertentie