'Er gebeurt hier heel veel moois'

19 februari 2014 om 00:00 Nieuws

,,Uiteraard zijn wij ook tegen softdrugsgebruik, laten we dat vooropstellen”, begint Loeve zijn betoog. ,,Maar het drugsgebruik is er nou eenmaal. Moet je die groep de straat op sturen? Dan verlies je het zicht er op en kunnen er overlastsituaties komen.” Loeve ziet de kwestie als een politiek pingpong-spel. ,,Als er problemen zijn op straat, horen we van de politiek dat we de jeugd naar binnen moeten halen. Dat is ons gelukt en de problemen buiten zijn daadwerkelijk afgenomen. Dus richt de politiek nu haar pijlen op het softdrugsgebruik met als gevolg dat de probleemjongeren straks weer op straat staan. Cirkeltje rond.”

SLIEDRECHT – Grote koppen in Het Kompas en ferme uitspraken van burgemeester Bram van Hemmen over het gedogen van softdrugs in Elektra. De jongerenwerkers van Stichting Open Jeugdwerk Sliedrecht (SOJS) waren er niet blij mee. ,,Het is niet zo zwart-wit. En er gebeurt hier heel veel moois. Laten we daar ook eens naar kijken”, zegt jongerenwerker Jeroen Loeve.

De CDA-fractie sneed de discussie over het gedogen van softdrugs aan in de raadsvergadering van 28 januari. Zij is fel tegenstander en pleit voor strengere handhaving. Ook de SGP-ChristenUnie is hier een voorstander van. Zij vonden steun bij burgemeester Van Hemmen die het gedogen van softdrugs in een door de gemeente gesubsidieerde ruimte zelfs “een criminele activiteit” noemde. Deze tegenstanders vinden dat SOJS activiteiten moet bieden aan alle Sliedrechtse jongeren en dat het blowen in Elektra een deel van deze groep afschrikt. Een argument waar Jeroen Loeve best in kan komen. ,,Dat bijt elkaar wel eens inderdaad. Maar de doelstelling van SOJS is tweeledig. Activiteiten bieden én hulpverlening. De jongeren terug op straat sturen is niet ons idee van hulpverlening. Dat betekent bovendien dat wij ook meer de straat op moeten om contact met hen te maken en dan moeten de deuren van het pand regelmatig dicht. We zijn immers maar met twee man en Elektra is zeven dagen per week open.”

Monitoren

SOJS heeft goede ervaringen met het huidige gedoogbeleid, waarbij in de twee afgesloten rookruimtes gedurende de avonduren geblowd mag worden. ,,Op die manier zie je de jongeren vaker en kun je het gebruik beter monitoren. Risicogebruikers pikken we eruit en met hen gaan we het gesprek aan. Wij zijn de enige volwassenen waarmee ze daarover kunnen praten. Dat doen ze echt niet met hun ouders”, weet Loeve, die binnenkort de training Wiet-Check start bij het Trimbos-instituut. Deze cursus leert mensen die in de verslavingspreventie werken jongeren te motiveren om het gebruik van cannabis te minderen of ermee te stoppen.

Loeve heeft hier al veel mee te maken gehad. ,,Vaak begin ik zo'n gesprek door eerst eens te vragen of zij zelf een beeld hebben van hun drugsgebruik. Meestal hebben ze geen idee. Wij stellen ze voor dat eens bij te houden. Vervolgens vragen we ze te proberen dat gebruik te halveren. Dat stimuleren we door een positieve deal te sluiten. 'Als het je lukt kom ik bij je zaalvoetbalwedstrijd kijken'.”

SOJS werkt veel met sport om de jongeren actiever te krijgen. ,,Je moet hun aandachtsgebied verleggen en ze iets anders aanbieden. Sport werkt daarbij heel goed, want het maakt ze ook bewuster van hun lichaam en hun voedingspatroon. We hebben hier jongens zien veranderen in flinke klerenkasten”, lacht Loeve.

Van zulke veranderingen krijgt Loeve veel voldoening. ,,Tuurlijk, daar ben je jongerenwerker voor geworden. Wij werken hier bijvoorbeeld ook aan het taalgebruik. Ernstige ziektes willen we niet horen. Als je dan een jongen tijdens een potje voetbal zelf ziet schrikken van zijn krachtterm en zijn verontschuldigingen ziet aanbieden, dan is dat prachtig natuurlijk.”

,,Overigens hebben de meeste jongeren die hier komen dit alles helemaal niet nodig”, wil Loeve benadrukken. ,,Wij bereiken die grote groep ook steeds beter. En als ze eenmaal binnen zijn geweest is een eventueel vooroordeel tegen Elektra heel snel weg. Je moet alle groepen hun eigen moment gunnen. Als hier een dansworkshop wordt gegeven, wordt er nergens geblowd. Ons beleid richt zich op alle Sliedrechtse jongeren. Zonder een risicogroep de straat op te hoeven zetten.”

advertentie
advertentie