'Ik ga goed kijken hoe het geld wordt verdeeld in Sliedrecht'

21 februari 2014 om 00:00 Nieuws

SLIEDRECHT - Ze is moeder van twee jonge kinderen, is eigenaar van een fiscaal adviesbureau, heeft al tientallen boeken in de vakliteratuur op haar naam staan, maar heeft besloten er toch nog iets bij te kunnen doen: de politiek. ,,Ik wil ook in Sliedrecht graag mijn steentje bijdragen", zegt Jennifer Lanser. Ze is het nieuwe gezicht op de PvdA-kieslijst en komt met stip binnen op plek 2.

Jennifer Lanser is samen met nog vijf anderen eigenaar van Van den Bosch & partners. Een fiscaal adviesbureau op het Stationspark in Sliedrecht. Daar is ze echter weinig te vinden. ,,Ik reis het hele land door, van Groningen tot Limburg, om gemeenten belastingadvies te geven of trainingen te geven. De gemeente Sliedrecht is nou juist geen klant van ons", verklaart Lanser.

Jennifer bleek al jong ambitieus. ,,Ik koos bewust een richting die maar weinig studenten kozen, zodat ik mijn kansen vergrootte boven het maaiveld uit te steken. Iedereen wilde in die tijd de nieuwe Moszkowicz zijn. Lekker spannend. Daarom koos ik - met nog een paar nerds - voor fiscaal recht en uiteindelijk was ik de enige van dat jaar die afstudeerde in de richting lokale belastingen."

Met "Mr. J.K. Lanser" heeft de PvdA dus een gedegen financieel expert binnengehaald. ,,Het ligt inderdaad voor de hand dat ik de portefeuille financiën op me zal nemen in de fractie. Het lijkt me interessant ook in mijn eigen dorp eens goed te kijken hoe het geld verdeeld wordt. Sliedrecht is een gezonde gemeente, staat er veel beter voor dan veel van de gemeenten waar ik vaak kom. Maar toch zal er bezuinigd moeten worden, daar ontkomen we niet aan. Ik wil mij er onder meer sterk voor maken dat deze bezuinigingen het dorp toch levendig houden. Er moet altijd geld overblijven voor het verenigingsleven, er moeten goede voorzieningen zijn voor kinderen en ook voor jongeren moet je het dorp aantrekkelijk houden, zodat ze niet en masse naar de grote steden vertrekken."

Naast de financiële portefeuille wil Lanser zich ook in de zorg verdiepen. ,,Er komen straks met de decentralisatie niet alleen heel veel extra taken naar de gemeente, maar ook heel veel miljoenen. Het is belangrijk deze geldstroom overzichtelijk te houden, zodat je controle en zeggenschap behoudt binnen de regionale samenwerking." Ze kijkt met grote interesse naar de transitie waar gemeenten nu voor staan. ,,Het gaat nu een keer niet over een rotonde. Het gaat over mensen. En daarom moet het heel eerlijk en nauwkeurig gebeuren. Is er straks nog een plekje voor iedereen? Kan iedereen nog aanspraak maken op een rollator? Daar gaat het om."

Duurzaamheid is ook een thema dat Lanser aanspreekt. Ze woont in een van de eerste energieneutrale huizen van Nederland die architect Erik Franke aan de Rivierdijk bouwde.

Ze is geboren en getogen in Sliedrecht. De politiek werd haar niet met een rode paplepel ingegoten. Haar ouders stemden op andere partijen. Toch werd ze op haar 18de al lid van de jongerenafdeling van de PvdA. ,,In die tijd werd er veel gesproken over de Generatie Nix of de Verloren Generatie. De Jonge Socialisten verzette zich daartegen. 'Wij zijn niet niks'. Dat sprak me aan. Bovendien heb ik een groot sociaal hart", zegt Lanser, ,,ook al kan ik in mijn werk keihard zijn", voegt ze er lachend aan toe.

advertentie
advertentie