'Gewone' kerkgangers op de kansel

5 april 2014 om 00:00 Lokaal nieuws

SLIEDRECHT - Na Kerk in de Kroeg en Kerk op Straat heeft Gerard Vrooland weer een primeur. Zaterdag 8 maart betreden zes 'gewone' kerkgangers voor het eerst in hun leven de kansel. Na een korte preekcursus van Vrooland in Pand33 laten zij in de Ontmoetingskerk zien en horen wat zij hebben geleerd. Een jury geeft na elke preekje van een kwartier een korte reactie. ,,Maar een wedstrijd is het zeker niet", benadrukt Vrooland. ,,Het gaat om het enthousiasme. Daarom heet de avond ook 'Preken voor je plezier'."

Door Caroline Voorbergen

Het idee van Vrooland dient twee doelen. ,,In de eerste plaats is het een avontuur voor de deelnemers. Ik wil dat zij op een andere manier de Bijbel induiken en zo nieuwe ontdekkingen doen", licht de Sliedrechtse dominee uit Pand33 toe. ,,Maar daarnaast ben ik van mening dat het kerkelijke landschap er over tien jaar heel anders uitziet. Je gaat steeds meer groepen mensen krijgen die andere groepen proberen te bereiken. Groepen die de kerk niet bereikt. Ik zie daarin een taak weggelegd voor de dominee, die deze mensen traint in hoe ze dat het beste kunnen doen. Bovendien worden in allerlei instellingen vaak dagopeningen, weekafsluitingen, en dergelijke gehouden. Ook daar zijn mensen voor nodig die wij kunnen trainen."

Taeke en Anja Veenstra hebben de cursus van Vrooland gevolgd. Al jaren begeleiden zij een groep mensen met een beperking die elke eerste zondag van de maand samenkomt in Pand33. Behalve samen eten, gezelligheid en aandacht voor elkaar staat ook hier elke maand een overdenking centraal. ,,Ik ben dus wel gewend voor een groep te staan, maar toch ben ik geen echte spreker. Met deze cursus ben ik daar zeker in gegroeid. Vooral omdat de insteek van Gerard heel positief is. We bemoedigen elkaar", vertelt Anja. ,,Daarnaast vond ik het voor mezelf een fijn proces. In de hectiek van alle dag word je gedwongen tijd vrij te maken om met de Bijbel bezig te zijn." Haar man Taeke heeft de cursus ervaren als een ontdekkingstocht. ,,Wij zijn beiden met de Bijbel opgegroeid dus is het bekende kost voor ons. Maar van Gerard kregen we de opdracht meer in te zoomen en teksten naar het heden te vertalen zodat mensen er iets mee kunnen. Of zoals Gerard het zei: 'Haal de parels uit het stof en poets ze op zodat ze meer glans krijgen'."

Zaterdag mogen Taeke en Anja het geleerde laten zien in de Ontmoetingskerk, samen met de andere vier kandidaten Derk-Jan van Wijk, Jeanet Hogedoorn, Klaas Bolt en Annemarieke van Vliet. Een jury, bestaande uit ds. Geert van Dijk, ds. Joost Schelling, ChristenUnie-raadslid Marjan Bisschop en oud-wethouder Remco van de Ven, zal hen van feedback voorzien. Joost Schelling kijkt er naar uit. ,,Ik hoop het plezier en enthousiasme van de deelnemers aan te wakkeren. Ik vind het mooi dat mensen deze stap durven zetten en geef ze graag een duwtje in de rug."

Belangstellenden zijn welkom in de Ontmoetingskerk aan de Jacob Catsstraat 6, zaterdag 8 maart van 19.30 tot 22.00 uur.

advertentie
advertentie