Leefstijldag in ASZ: oproep tot gezond(er) leven

5 april 2014 om 00:00 Lokaal nieuws

SLIEDRECHT - Vaak weten we wel dat onze leefstijl verbeterd kan worden, maar doén we er ook iets aan? Het Albert Schweitzerziekenhuis (ASZ) organiseerde zaterdag 1 maart een dag waarop honderden bezoekers zich konden oriënteren op de mogelijkheden om hun leefstijl te verbeteren. Zo stond buiten de deur, als een soort opblaaskussen, een reusachtig hart opgesteld, waarin men een kijkje kon nemen en diverse voorbeelden van hartaandoeningen kon zien.

Door Jan Wieman

Het ziekenhuis had een groot aantal medewerkers en organisaties bereid gevonden om hun medewerking te verlenen. Het voorkomen en bestrijden van hoge bloeddruk, verhoogd cholesterol en overgewicht, door gezonde voeding en meer bewegen, waren belangrijke thema's. Diverse workshops leerden de bezoekers wat ze zelf kunnen doen om de kans op hart- en vaataandoeningen en diabetes te verkleinen. Diëtisten reikten hulpmiddelen aan en lieten voorbeelden zien om dit doel te bereiken.

,,Ik weet het meeste wel, maar het verslonst nogal vaak. Het is goed dat er weer eens even wat aandacht op gevestigd wordt", zei een bezoeker. Arnoud Odink, dieetkok, docent en horecaondernemer, vertelde tijdens de workshop 'gezonde voeding' dat we gemiddeld 10-12 gram zout per dag nemen, terwijl 2-3 gram gezond is. Het presenteren van de voeding is heel belangrijk. ,,Eet niet aan het aanrecht maar maak het gezellig, ook als je alleen of met elkaar eet, lekker eten wordt voor 20 procent bepaald door de smaak ervan en voor 80 procent door de presentatie." Ook het koken en bakken met gezonde onverzadigde vetten benadrukte hij stevig, daarbij verwijzend naar een tiental websites (waaronder www.voedingscentrum.nl).

Op de gang werd op diabetes geprikt en voorlichting gegeven om deze aandoening te voorkomen. Bezoekers konden de bloedstollingwaarde en -tijd laten prikken, de doorbloeding van de aderen laten testen, bloeddruk laten meten en er werd zelfs een cursus reanimeren gegeven. Tevens werd er een rondleiding over de Hartfunctieafdeling gegeven, compleet met uitleg over het hartfilmpje. De medicatie bij hart- en vaatproblemen kon ook worden besproken.

Op de tweede etage werden workshops Stoelfitness, Leren ontspannen en Yoga gegeven. De fysio-therapeuten van het ziekenhuis, afdeling Hartrevalidatie, lieten de mogelijkheden zien voor mensen die aan hun hart geholpen zijn. Voldoende en goed bewegen is cruciaal voor mensen die aan hun hart geholpen zijn, om weer vertrouwen te krijgen in het eigen lichaam. De vereniging Hart Recreatie Sport Sliedrecht presenteerde zich om deze reden. Veertig tot vijftig mensen nemen in sporthal De Stoep elke dinsdagavond deel aan deze verantwoorde en door fysiotherapeuten begeleide bewegingsmogelijkheid. Meer informatie: www.hartrecreatiesportsliedrecht.nl.

De natriumarme soep die werd aangeboden riep verdeelde reacties op; de smaakpapillen zijn hier misschien (nog) niet op ingesteld.

advertentie
advertentie