'In de regio moet Sliedrecht meer de koers mee bepalen'

6 april 2014 om 00:00 Lokaal nieuws

SLIEDRECHT - Veel Sliedrechters weten niet beter of de SGP-ChristenUnie is de grootste partij van het dorp. Geen reden voor de partij om achterover te leunen. ,,In onze strategie houden we rekening met alle mogelijke scenario's", zegt lijsttrekker Theo den Braanker bescheiden. ,,Maar", vervolgt hij stellig, ,,mochten we onverhoopt verliezen dan heeft het zeker niet aan ons huiswerk gelegen."

In de aanloop naar de verkiezingen heeft de partij meer dan 50 verschillende Sliedrechtse instellingen en bevolkingsgroepen gevraagd om hun input. ,,Welke ontwikkelingen zien jullie? Welke knelpunten en welke oplossingen zijn er? En, stel je bent bestuurder, welke ambitie zou jij dan hebben voor de komende vier jaar?", vat Den Braanker de vragen samen die zijn voorgelegd aan sportverenigingen, Welzijnswerk, de Voedselbank, ondernemers, winkelend publiek, et cetera. ,,De antwoorden vormden de ingrediënten voor ons verkiezingsprogramma. We hebben daar een brede toekomstvisie voor ons dorp uit kunnen filteren, passend bij onze partij, maar ook kleinere actiepunten zoals e-laadpunten voor fietsen."

Belangrijk thema in deze verkiezingen is de decentralisatie die op gemeenten af komt. ,,Ja, het gaat dit keer wel ergens om", weet Den

Braanker maar al te goed. Hij is zelf beleidsmedewerker op de afdeling Welzijn bij de gemeente Gorinchem. ,,Sommige gemeenten krijgen een derde van het totale budget erbij. Of zelfs meer. Toch zal de zorg aan het eind van de streep goedkoper moeten. Dat levert complexe vraagstukken op die je alleen kunt tackelen in een samenwerkingsverband. Een kleine gemeente heeft daar nu eenmaal onvoldoende specialisten voor. Maar daarbij is het wel van groot belang dat je aan de voorkant meepraat. Dat Sliedrecht de koers mede bepaalt. Nu gebeurt dat te weinig."

Vanwege de complexiteit van de transitie zijn er gemeenten die overwegen één wethouder vrij te maken voor dit dossier. Den Braanker denkt daar

anders over. ,,Juist omdat het zo groot is, kun je ook overwegen om het juist te verdelen over twee of meer wethouders. Dan krijg je samenspel. Een beetje roeren in elkaars portefeuille kan juist versterkend werken."

Als de SGP-CU na 19 maart weer de grootste partij is, zal ze wederom de verantwoordelijkheid nemen om een nieuw college te formeren. ,,Een politiek spel dat je zuiver en eerlijk moet spelen", vindt Den Braanker. ,,Het streven zal altijd zijn een breed gedragen college te formeren. Belangrijk is ook dat je tot een team van wethouders en burgemeester komt dat samen goed door een deur kan."

Dat de partij op een grote achterban kan rekenen, neemt niet weg dat er ook wel eens kritische geluiden te horen zijn. ,,Je hebt in Sliedrecht grofweg twee bevolkingsgroepen. Daartussen doen zich inderdaad soms spanningen voor." Bruggen bouwen is dan belangrijk, meent Den Braanker. ,,Het is geven en nemen. Je moet niet rollebollend over straat gaan. Ook wij staan soms voor grote principiële dilemma's en moeten concessies doen. Belangrijk voor ons is dit dan goed te communiceren naar onze achterban."

De rol van bruggenbouwer past Den Braanker wel. Als voorzitter van een fractie met een lijstverbinding een bruikbare eigenschap. ,,Natuurlijk is er wel eens een verschil van inzicht tussen fractieleden. Maar ga daar positief mee om. Wees bijvoorbeeld functioneel boos en probeer te relativeren, zeg ik dan. Verder zie ik het als mijn taak de leden goed in positie brengen zodat iedereen zijn of haar rol het best kan uitvoeren Daar ligt denk ik mijn kracht."

Op de vraag of hij zelf ambities heeft ooit wethouder te worden, antwoordt hij: ,,Ambities zijn ondergeschikt aan mijn geloof. God leidt mijn leven. Hij bepaalt wat er op mijn pad komt."

advertentie
advertentie