Kemal, de oren en ogen binnen de Turkse gemeenschap

5 april 2014 om 00:00 Lokaal nieuws

SLIEDRECHT - Kemal Çakir is 26 jaar. Hij is druk, want hij is sinds kort ondernemer. Begin dit jaar nam hij de Turkse pizzeria Özgür aan het Winklerplein over en daar steekt hij zeven dagen in de week al zijn tijd en energie in. Toch vindt hij het belangrijk ook tijd vrij te maken voor de lokale politiek. Bij PRO Sliedrecht staat hij op de tiende plaats van de kieslijst. ,,Binnen de partij ben ik een soort radar voor wat er speelt binnen de Turkse gemeenschap."

Kemal werkte tot voor kort als laagspanningsmonteur bij Imtech. Toen hij werd ontslagen had hij moeite een nieuwe baan te vinden. Tot hij hoorde dat de eigenaar van Özgür om gezondheidsredenen iemand zocht die de zaak kon overnemen. Kemal greep zijn kans. ,,Ik ben eerst een maand bij de vorige eigenaar in dienst geweest om alles wat er bij komt kijken te leren. Nu doe ik het al zo'n anderhalve maand zelf. Het is keihard werken, maar ik heb een goede leermeester gehad", vertelt de kersverse ondernemer. Door de drukte was hij deze verkiezingscampagne iets minder actief dan vier jaar geleden. ,,Maar onder meer met posters en folders in de zaak draag ik toch mijn steentje bij."

Kemal raakte al op zijn zeventiende betrokken bij PRO Sliedrecht. Zijn vader, voorzitter van het bestuur van de Ulu moskee in Sliedrecht, stelde hem voor aan wat mensen binnen de partij. ,,'Kijk daar maar eens rond, dat is goed voor je', zei mijn vader tegen mij. Door Hanny Visser werd ik op een hele warme manier welkom geheten. Dat is een van de redenen dan ik me goed voel bij PRO Sliedrecht. Het is een warme partij", vertelt Kemal. Maar hij ziet ook een belangrijke politieke taak voor zich weggelegd. ,,Ik wil de oren en ogen zijn van PRO Sliedrecht binnen de Turkse gemeenschap. Ik weet precies wat er leeft en breng dat in de fractievergaderingen naar voren."

Zo vertelde Kemal enige tijd geleden in de fractie dat sommige oudere mensen in zijn gemeenschap niet goed weten hoe het openbaar vervoer in Sliedrecht in elkaar steekt. Hij heeft vervolgens samen met Hanny Visser voorlichting gegeven aan deze ouderen, waarbij Kemal als tolk fungeerde. ,,De voorzieningen zijn er wel, zoals de Drechthopper, maar sommige ouderen zijn daarvan niet goed op de hoogte. Ze zitten met een taalbarrière en dat maakt de communicatie moeilijk. Ik kan daarbij helpen en dat vind ik heel belangrijk, want anders raken deze mensen in een isolement."

Kemal wil er niet alleen voor de Turkse gemeenschap, maar voor heel Sliedrecht zijn. ,,Ik ben hier geboren en getogen. Ik ken hier iedereen." Ook als ondernemer wil hij een politieke bijdrage leveren. ,,Ik zou graag weer een volle Kerkbuurt zien. Dat is natuurlijk sterk afhankelijk van de landelijke economische situatie, maar de gemeente heeft er zeker invloed op. Ik wil daar graag over meedenken." Op het Winklerplein, waar hij zijn zaak heeft, is wat hem betreft de kermis weer welkom. ,,Of, als dat echt niet kan, in ieder geval in het centrum van het dorp. Er moet meer leven in de brouwerij komen."

advertentie
advertentie