Bloemen voor vrouwen van Weggeefhoek

5 april 2014 om 00:00 Lokaal nieuws

SLIEDRECHT - PvdA Sliedrecht heeft zaterdag, op Internationale Vrouwendag, een bijeenkomst gehouden in De Havik voor Sliedrechtse vrouwen. Er waren hapjes, drankjes, er was live muziek van Tisnennyfalls en traditiegetrouw werd een Sliedrechtse 'powervrouw' in het zonnetje gezet. Dit jaar was dat Daniëlle Zwanink, initiatiefneemster van de Weggeefhoek in Sliedrecht.

Door Caroline Voorbergen

Het thema van de Vrouwendag was dit jaar economische zelfstandigheid. ,,Iets wat in deze tijd niet iedereen gegeven is. Daarom is het ook belangrijk om te delen. De Sliedrechtse Weggeefhoek doet dat op een heel effectieve manier via Facebook", licht Jennifer Lanser van de PvdA het thema toe. ,,Oprichtster Daniëlle Zwanink steekt hier samen met haar team belangeloos heel veel tijd en helpt zo mensen met een mindere beurs. Bovendien helpt het verspilling tegen te gaan."

De Weggeefhoek is een pagina op Facebook waar Sliedrechters hun (overbodige) spullen gratis op kunnen aanbieden. Gegadigden kunnen reageren en een afspraak maken de waren op te halen. Altijd met gesloten beurs. Daniëlle Zwanink wist van het bestaan van zo'n initiatief in Rotterdam en richtte de Sliedrechtse variant op in mei 2013. Inmiddels zijn er al 5200 Sliedrechters bij aangesloten en zijn er al heel wat spullen van hand tot hand gegaan. ,,Ik had niet verwacht dat het zo'n succes zou worden", zegt Zwanink. Met een team van acht vrouwen wordt de pagina beheerd om alle transacties in goede banen te leiden. ,,We moeten dagelijks in de gaten houden wat er allemaal aangeboden wordt. Voedsel of huisdieren bijvoorbeeld zijn verboden. Ook staan we geen reclame toe. En als iemand een scooter gratis aanbiedt moeten we soms bemiddelen tussen de vele belangstellenden. Dan kunnen de gemoederen wel eens oplopen. Maar meestal gaat alles in goed overleg en op basis van vertrouwen. Vaak zijn het ook kleinere dingen, zoals een film op dvd die jij al gezien hebt. Of een hotelbon die je niet van plan bent te gebruiken. Op deze manier kun je er makkelijk iemand blij mee maken", legt Zwanink uit. ,,De Weggeefhoek kan een uitkomst zijn voor mensen met een smalle beurs, maar is niet speciaal voor deze groep opgericht. Iedereen is welkom."

De Facebook-pagina heeft inmiddels voor sommige deelnemers ook een sociale functie gekregen, weet Zwanink. ,,Er worden ook gezellige berichtjes op gedeeld. En een groep vrouwen, die via de pagina met elkaar in contact waren gekomen, zijn laatst een keer met z'n allen gaan ontbijten."

Tijdens de bijeenkomst zaterdag in De Havik konden de aanwezige vrouwen snuffelen tussen volle kledingrekken en gratis meenemen wat ze konden gebruiken. De kledingstukken, schoenen en tassen waren bijeengebracht door deelnemers aan de Weggeefhoek. Alles wat aan het eind van de avond over was ging naar de Kledingbank. De opbrengst van de kaartverkoop was bestemd voor de Voedselbank.

advertentie
advertentie