VVD pleit voor scherpere inzet op woninginbraken

5 april 2014 om 00:00 Lokaal nieuws

SLIEDRECHT - De VVD deed dinsdagavond tijdens de raadsvergadering een poging de gemeentelijke doelstelling voor wat betreft de aanpak van woninginbraken scherper te stellen. In het Integrale Veiligheidsplan dat dinsdag werd behandeld wordt ingezet op een afname van 20 procent. De VVD wilde daar 30 procent van maken.

,,De impact voor slachtoffers van woninginbraken is zo groot dat ik wil dat we daar meer op inzetten", lichtte fractievoorzitter Len van Rekom toe. Hij kreeg echter niet voldoende steun voor zijn voorstel. ,,Het idee heeft natuurlijk onze sympathie, maar is het ook realistisch? Een afname van 20 procent is al heel ambitieus", zei Marnix Quist, raadslid SGP-ChristenUnie. Hij wees op de toenemende problematiek van 'mobiel banditisme', een term die wordt gebruikt voor internationaal rondtrekkende criminele groepen, voornamelijk uit Oost-Europa, die zich schuldig maken aan misdrijven als inbraak in woningen, winkels en bedrijven, oplichting, skimming en

zakkenrollerij. ,,Dat is een serieuze bedreiging voor ons land en zeker ook voor Sliedrecht gezien de ligging aan de A15."

Quist vroeg tijdens de behandeling van het Veiligheidsplan ook de aandacht van het college voor buurttoezicht, Buurt Bestuurt, buurtbemiddeling en andere vormen van burgerparticipatie in Sliedrecht. ,,De SGP-ChristenUnie vindt het belangrijk deze instrumenten dit jaar nog te evalueren. We koesteren de inzet van de vele betrokken vrijwilligers, maar we zijn bezorgd dat dit snel kan wegglijden, als er niet voldoende aandacht op blijft."

Het CDA greep het Veiligheidsplan aan om het thema softdrugsgebruik in Elektra weer aan te halen. De fractie wilde weten of portefeuillehouder Bram van Hemmen al maatregelen kon noemen. Dat kon en wilde de burgemeester niet. ,,Het standpunt van het college heb ik vorige keer duidelijk gemaakt. Ik noemde het blowen in Elektra toen 'crimineel'. Ik had eigenlijk het woord 'illegaal' moeten gebruiken. Maar stappen daartegen moeten heel zorgvuldig en in overleg met jongerenwerkers genomen worden. Ik ga dat nu niet doen. Dat wordt een taak voor het volgend college."

advertentie
advertentie