Baten helpen Boskalis aan recordwinst

5 april 2014 om 00:00 Lokaal nieuws

SLIEDRECHT / PAPENDRECHT (ANP) - Boskalis heeft vorig jaar een recordwinst geboekt, mede dankzij 97 miljoen euro aan eenmalige baten. Dat blijkt uit de resultaten die de baggeraar en maritiem dienstverlener donderdag bekendmaakte.

Boskalis boekte een nettowinst van 366 miljoen euro in vergelijking met 249 miljoen euro in 2012. Daarmee voldeed het bedrijf ruimschoots aan de nog in november verhoogde winstverwachting van tenminste 360 miljoen euro. De omzet steeg met bijna 15 procent tot ruim 3,5 miljard euro. Het bedrijf heeft nog een werkvoorraad ter waarde van 4 miljard euro.

Boskalis verwacht dat de marktomstandigheden dit jaar vrijwel hetzelfde zullen zijn als vorig jaar. Bij de onderdelen baggeren en offshore energy rekent het bedrijf opnieuw op een ,,gezonde'' bezettingsgraad van de schepen. De grote baggerschepen waren vorig jaar 44 weken onder de pannen tegen 41 weken in 2012. De bezettingsgraad van de vloot van het vorig jaar overgenomen Dockwise (offshore energy) was 83 procent.

De winst bij de baggeractiviteiten steeg van 200,6 miljoen euro tot 249,5 miljoen euro. In het hogere resultaat zit een aantal baten, waaronder de schikking van een verzekeringsclaim en boekwinsten op de verkoop van materieel.

Het onderdeel offshore energy liet mede dankzij Dockwise een forse winstsprong zien, van 60,3 miljoen euro naar 149,5 miljoen euro. Zonder de inbreng van Dockwise mee te rekenen zou de winst zijn gestegen tot 94 miljoen euro.

Offshore energy geldt de komende jaren als groeigebied voor Boskalis, dat vooral kansen ziet op het gebied van transport, logistiek en installatie. Boskalis heeft daarin nu een marktaandeel van 2 à 3 procent, aldus bestuursvoorzitter Peter Berdowski in een toelichting. ,,Bij baggeren is dat 20 tot 25 procent, hetgeen weinig ruimte voor groei over laat.''

De regio's waar Boskalis zich op richt zijn de Golf van Mexico, Brazilië, Noordwest-Europa, Oost- en West-Afrika, het Midden-Oosten, Zuidoost-Azië en Australië.

De onderneming uit Papendrecht presenteerde ook haar strategisch plan voor de jaren 2014 tot en met 2016. In die periode verwacht Boskalis 800 miljoen euro te investeren in zijn vloot, waarvan 300 miljoen euro dit jaar. Onderdeel van het plan is ook om 10 miljoen eigen aandelen in te kopen.

advertentie
advertentie