Nederlandstalig concert in Apeldoorn van ”The Crucifixion” van Stainer

5 april 2014 om 00:00 Activiteiten

Uitgeverij Promusic organiseert zaterdag 29 maart een scratchdag in Apeldoorn. Twee projectkoren zullen de compositie ”The Crucifixion” van John Stainer in een nieuwe Nederlandse vertaling van Hans de Ruiter instuderen en uitvoeren.

Medewerkenden zijn projectkoor Oriolus, projectkoor Promusic, Bert Kruis (orgel), Bert van de Wetering en Jacob Schenk (solisten) en Arjan en Edith Post (trompet). De leiding ligt bij dirigent André van Vliet.

’s Middags wordt er met de koren gerepeteerd, ’s avonds vindt om 20.00 uur het concert plaats. Locatie is de Eben-Haëzerkerk in Apeldoorn.

Sir John Stainer (1840-1901) was een Engelse componist en organist. Zijn werk als koordirigent en organist was belangrijk voor de anglicaanse kerkmuziek. Stainer werd geboren in Southwark, Londen, op 6 juni 1840. Als zevenjarige jongen zong hij in het koor van St Paul’s Cathedral in Londen. In deze kerk volgde hij in 1872 zijn leermeester John Goss (1800-1880) op als organist. Vanaf 1889 was hij hoogleraar in de muziek aan de Universiteit van Oxford.

”The Crucifixion” is gecomponeerd in 1887 voor tenor en bas soli, koor (so¬praan, alt, tenor, bas) en orgel. De hymnes kunnen in wisselzang door koor en aanwezigen worden gezongen. Het stuk gaat over de kruisiging van Christus en bevat twintig korte delen.

Kaarten voor het concert kunnen worden besteld voor 10 euro op www.promusic.nl of www.projectkoororiolus.nl. Aan de kerk is de entree 12,50 euro.

advertentie
advertentie