Geen vuurwerk maar lasershow

5 april 2014 om 00:00 Lokaal nieuws

SLIEDRECHT - Goed nieuws en slecht nieuws. Eerst het slechte nieuws: de traditie van een vuurwerkshow op Bevrijdingsdag is ter ziele. Nu het goede nieuws: Sliedrecht wil een nieuwe traditie maken van een grote lasershow op het Dr. Langeveldplein. Volgens Nicole Boer, bestuurslid van het comité 4 en 5 mei, is het toch vooral goed nieuws. ,,Ik weet zeker dat de Sliedrechters dit honderd keer leuker gaan vinden. Het wordt heel spectaculair."

Door Caroline Voorbergen

,,Ieder jaar het probleem met broedende vogels in de Biesbosch. Krijgen we wel of geen vergunning? We wilden het risico niet meer nemen", legt Boer de beweegreden van het comité uit. Vorig jaar werd de vuurwerkshow pas enkele uren voor aanvang gecanceld op last van de provincie in verband met broedende blauwborsten en nachtegalen. Het leverde veel teleurgestelde reacties op van Sliedrechters die de afzegging niet mee hadden gekregen en naar de singel waren getogen. ,,Dat wilden we niet nog een keer meemaken. Ook voor ons was dat heel teleurstellend", zegt Boer. Ze is enthousiast over de gevonden oplossing. ,,Vuurwerk is natuurlijk leuk, maar dit wordt veel spectaculairder. Er komt een mega-groot doek voor het Raadhuis te hangen waar de show op geprojecteerd wordt. Bovendien zorgen rookautomaten ervoor dat er ook in de lucht veel te zien is. Je kunt het vuurwerk zelfs helemaal nabootsen." Maar dan zonder de knallen om de vogels niet af te schrikken. Daarvoor in de plaats komt muziek. ,,Het thema is natuurlijk bevrijding en daar kun je heel veel mee doen. We willen een show met begeleidende muziek van 1940 tot nu."

Het bevrijdingsfeest concentreert zich nu dus op het Langeveldplein. Ook de route van de lampionnenoptocht zal hier eindigen. ,,Voordeel hiervan is dat er een gezellig glaasje bij gedronken kan worden", zegt Boer. ,,Vóór aanvang van de lasershow, als de kinderen met de lampionnen aankomen, speelt Crescendo en na de show is er livemuziek van een band." Welke dat is wordt later bekend gemaakt. Ook het volledige programma voor 4 en 5 mei zal later in Het Kompas verschijnen.

advertentie
advertentie