'We moeten niet zo snel oordelen'

5 april 2014 om 00:00 Lokaal nieuws

SLIEDRECHT - Aan de eettafel in het huis van de 70-jarige Sliedrechter Kees Bot schoof vrijdagmiddag de 16-jarige Nick Groenewegen aan voor de derde editie van Jong Ontmoet Oud. Het werd een bijzonder gesprek tussen een oudere man die zijn jongere gesprekspartner iets wilde meegeven over spiritualiteit. Geen makkelijk thema voor een tiener die zich vooral bezighoudt met school, vrienden en vriendinnetjes. ,,Maar hij snapt het best. Dat zie ik heel goed", zegt Kees, glimlachend naar Nick.

Door Caroline Voorbergen

Nick zit op het Willem de Zwijger College in Papendrecht en doet de richting techniek. Hij is met zijn laatste jaar bezig. Na de zomervakantie wil hij bij IHC Merwede in Kinderdijk beginnen met de leerschool. ,,Van jongs af aan ben ik altijd al geïnteresseerd geweest in techniek. Bovendien zijn er veel banen in te vinden", legt Nick zijn keuze uit. Een goede keuze, vindt Kees. ,,Ik heb 38 jaar bij Van der Leun gewerkt. Ik begon daar met kabeltjes leggen en eindigde als ingenieur aan de tekentafel. Je kunt binnen de techniek heel goed laag beginnen en toch hogerop komen."

Kees Bot is nu 10 jaar met (vervroegd) pensioen en vult die tijd voor een groot deel in met lezen over spiritualiteit, astrologie en psychologie. Hij neemt Nick mee naar een schilderij bij hem aan de muur. ,,Wat zie jij er in?", vraagt hij de jongen. ,,Ik zie een boom en kruis. Dat kruis zal wel verwijzen naar het geloof. Of de dood", zegt Nick. ,,Ik kan me goed voorstellen dat je daar als eerste aan denkt, de dood of het geloof. Maar voor mij heeft het een andere boodschap", zegt Kees. ,,Het zwarte kruis staat voor de slechte gedachten over jezelf waarmee je jezelf als het ware kruisigt. Als je slechte gedachten hebt over jezelf, projecteer je die bovendien op een ander. De witte boom staat voor onschuld. Als je die in jezelf ziet, veroordeel je een ander ook niet." Nick knikt. ,,Dat begrijp ik wel, denk ik", zegt hij weifelend. ,,Ik vind het ook wel interessant. Maar ik denk eerlijk gezegd niet veel na over dit soort dingen. Ik denk vooral aan mijn examen dat ik moet halen dit jaar, dat ik volgend jaar begin met werken en dat het bijna zomervakantie is." ,,Dat kan ik me heel goed voorstellen", zegt Kees. ,,Natuurlijk weet ik wat jou bezighoudt. Ik ben ook jong geweest. Toen ik 16 was vond ik dit ook onzin. Maar toch had ik het fijn gevonden als iemand het toen tegen mij had gezegd."

Kees raakt geëmotioneerd als hij dit zegt. Zijn jeugd in een streng Christelijk Gereformeerd gezin was niet altijd makkelijk. ,,Ik heb me daar vanaf mijn 23ste geleidelijk aan uit losgemaakt en dat voelde als een bevrijding. Het geloof was een dwangbuis. Die straffende God die zijn eigen Zoon aan het kruis spijkert, paste niet meer bij mij. Ik heb die God vaarwel gezegd, ben het pad van de spiritualiteit opgegaan en kwam weer uit bij God. Maar dit keer bij een God van de liefde, niet van de angst."

Nick komt uit een heel ander milieu. Hij is niet christelijk opgevoed. ,,Ik geloof in de oerknal." Een kerk heeft hij alleen als toerist van binnen gezien. Zijn tweede thuis is jongerencentrum Elektra waar hij na schooltijd gamet, kaart of fitnest met zijn vrienden. Thuis kijkt hij veel naar horror- en actiefilms. ,,Via Netflix, onbeperkt kijken wat je wilt." Kees heeft er nog nooit van gehoord. ,,Spotify ken ik wel. Daarmee luister ik naar klassieke en meditatieve muziek. Waar luister jij naar?", vraagt hij Nick, ,,want ik loop wel eens 's avonds langs Elektra en wat ik daar hoor doet mij gewoon zeer. Zo hard. Zoveel boosheid." ,,Dat is ook niet echt mijn muziek. Ik luister meer naar house", antwoordt Nick. ,,Maar raakt dat je ook?", is de vervolgvraag van Kees. ,,Nee, dat niet. Als ik rustige muziek wil luister ik naar Bob Marley. Dat zijn goeie teksten. Mijn opa draaide die muziek veel. Ik heb die opa niet gekend, maar mijn oma draait het nu nog vaak en vertelt dan over hem." Met zijn andere opa heeft Nick goed contact. Samen gaan ze vaak vissen.

'Soort zoekt soort'

Kees is zelf ook opa. Hij wijst Nick op een grote foto aan de muur van hemzelf met één van zijn kleinkinderen. Niet met alle familieleden, broers en zussen, heeft hij even goed contact. ,,Ze schudden wel eens hun hoofd; Keessie, Keessie, Keessie... Maar ik probeer op mijn omgeving vooral over te brengen dat je niet moet oordelen. Daar word je een prettiger mens van. En je ontmoet dan steeds meer mensen die ook niet oordelen." ,,Soort zoekt soort", vult Nick aan. ,,Precies", Nick!", zegt Kees enthousiast. ,,En dat geldt ook voor jongeren en ouderen. We moeten niet zo snel ons oordeel klaar hebben over elkaar. Dat is het grootste probleem in deze wereld."

Jong Ontmoet Oud is een maandelijkse serie in Het Kompas waarin jonge Sliedrechters in gesprek gaan met ouderen om nader tot elkaar te komen. Een initiatief van Stichting Welzijnswerk Sliedrecht en Jongerencentrum Elektra.

advertentie
advertentie