Kerkdienst voor en door jongeren

5 april 2014 om 00:00 Lokaal nieuws

SLIEDRECHT - In de Gereformeerde Kerk aan de Middeldiepstraat wordt zondagmiddag 6 april een jeugddienst gehouden. Dat is op zich niet heel bijzonder, want die houdt de kerk wel vaker. Wél bijzonder is de opzet van de dienst. Het is voor het eerst dat de jongeren van Club Jefta de dienst van A tot Z organiseren en invullen. Ze kozen zelf voor het thema, de muziek en de interactieve elementen. ,,Dus vergeet je telefoon niet", waarschuwen ze.

Clubleider Hanneke Hoogendoorn begeleidt de jongeren van Jefta, een groep van tien jongens en meiden tussen de 15 en 19 jaar. ,,Ze zijn er heel enthousiast mee bezig", vertelt Hoogendoorn. ,,En wat ook mooi is om te zien: je merkt dat ze nu makkelijker praten over het geloof. Niet alleen hier op de club tijdens de voorbereidingen, maar ook thuis en met vrienden."

De jongeren hebben, op wat vaste elementen na, volledig de vrije hand gekregen bij de invulling van de dienst. ,,Je ziet dan gelijk verrassende keuzes. Zo zochten wij voor de jeugddiensten altijd een leuke liveband, maar de jongeren kiezen zelf liever voor een dj." Deze dj zal popmuziek draaien rond het thema waar de club voor gekozen heeft: vriendschap. Daarnaast worden opwekkingsliederen gezongen, ook uitgekozen door de jeugd.

Verder hebben de jongeren bedacht dat er bij binnenkomst van iedereen die dit wil een foto gemaakt wordt in een lijst die de vorm heeft van een hartje en dat deze foto's tijdens de dienst op een groot scherm worden geprojecteerd. Ook kan er getwitterd worden en deze tweets zijn direct te lezen op dit grote scherm. Een ander interactief element is het twittergebed. Zelfs de preek is op een interactieve manier tot stand gekomen.

29,,Samen met één van jongeren, Marijn, verzorg ik een duo-preek", vertelt dominee Joost Schelling. ,,Omdat het thema vriendschap is hebben we gekozen voor passages uit de bijbel over de relatie tussen Jezus en Petrus. Die stond natuurlijk onder druk toen Petrus drie maal zei Jezus niet te kennen. Die relatie spiegelen we naar deze tijd. Wat betekent het als je vriend je in de steek laat? En wat doe jij om een goede vriend te zijn? Marijn vertelt tussen mijn teksten door over zijn persoonlijke ervaringen rond dit thema."

De kerkdienst op zondag 6 april begint om 16.30 uur. Iedereen is welkom al is de dienst natuurlijk in de eerste plaats bedoeld voor jongeren.

advertentie
advertentie