Diensten en goederen ruilen op Beursvloer Sliedrecht

9 april 2014 om 00:00 Lokaal nieuws

'Dit past prima in de landelijke tendens'

SLIEDRECHT - Mensen moeten steeds vaker zaken samen gaan oplossen. De Beursvloer Sliedrecht voorziet in die behoefte. Het wordt een ruilhandel van menskracht en middelen die er nodig zijn. Een prima initiatief, meent wethouder en ambassadeur van de Beursvloer Sliedrecht, Johan Lavooi.

Door Marjanne Dijkstra

Een EHBO-vereniging zoekt een trainingsruimte. Een school stelt haar personeelskantine beschikbaar en de EHBO-vereninging biedt in ruil daarvoor twee medewerkers van de school een training Bedrijfshulpverlening aan. Het is een van de vele voorbeelden die bedacht kunnen worden bij transacties die straks op de Sliedrechtse Beursvloer kunnen worden gesloten. Volgens Lavooi past een initiatief als de Beursvloer prima in de landelijke tendens. ,,Mensen worden afhankelijker van elkaar. Door de decentralisaties kan de gemeente minder doen. Ook in de sfeer van het vrijwilligerswerk wordt het nodige van mensen verwacht. Dit is dus een mooi initiatief om zo vraag en aanbod aan elkaar te koppelen. Je krijgt een mooie vermenging tussen verenigingen en bedrijven. Ik denk dat het niet helpt als een gemeente roept dat je vrijwilligerswerk moet doen, maar op deze manier kunnen verenigingen en bedrijven elkaar van dienst zijn met gesloten beurzen."

De Beursvloer is dus een praktische en laagdrempelige manier om invulling te geven aan maatschappelijke betrokkenheid. Maatschappelijke organisaties krijgen de hulp in menskracht en middelen die hard nodig zijn en bedrijven krijgen een goede tegenprestatie of blijvend samenwerkingsverband. Ook voor netwerken is de Beursvloer Sliedrecht een uitstekende plek. Op een echte beursvloer komt de handel met een slag op de beursgong tot leven. De bedoeling is dat vertegenwoordigers van de vrijwilligersorganisaties gaan kijken welk bedrijf of welke organisatie hen kan helpen aan de spullen, het advies of de menskracht die zij nodig hebben in ruil voor een tegenprestatie. Hoekmannen brengen de partijen bijeen. Matches worden vastgelegd door Koppelaar Notarissen en aan het einde klinkt de gong weer.

Bijzonder vindt Lavooi ook dat hierdoor duidelijk wordt wat een diverse samenleving Sliedrecht heeft. ,,We weten niet half welke specialismen we allemaal binnen de gemeentegrenzen hebben. Hiermee kunnen we die allemaal voor het voetlicht brengen en ervan profiteren. We hope dat veel bedrijven zich nog aansluiten bij de Beursvloer Sliedrecht; het kan zoveel voor mensen betekenen."

Deelnemen aan de Beursvloer Sliedrecht op 15 mei? Kijk op www.beursvloersliedrecht.nl.

advertentie
advertentie