INGEZONDEN: Omgekeerd afval inzamelen

9 april 2014 om 00:00 Lokaal nieuws

SLIEDRECHT - ,,Als het aan ons gemeentebestuur ligt wordt dit jaar een bedrag van 833.000 euro besteed aan (ondergrondse) afvalcontainers. Het doel is om meer recyclebaar afval op te halen. Hiervoor wordt restafval niet langer opgehaald, maar moet dat door bewoners zelf naar ondergrondse containers worden gebracht. Dit heet 'omgekeerd inzamelen'. Ik denk om meerdere redenen, zoals ik eerder schreef, dat het omgekeerde zal gebeuren. Deze redenen heb ik aan de raadsfracties voorgelegd met het verzoek om hier nog eens zorgvuldig naar te kijken.

Veel mensen zullen de nog wel opgehaalde bakken aanvullen met restafval. Hiermee neemt de bruikbaarheid van het gescheiden afval juist af; een toename in kilo's opgehaald 'gescheiden' afval is dus geen aanwijzing dat deze manier van afval ophalen succesvol is, zoals de fracties denken. De serviceverlening naar burgers wordt verlaagd. Van mensen met een fysieke beperking wordt verwacht dat 'de participatiemaatschappij' het wegbrengen van het afval oplost.

De kosten nemen toe (in ieder geval niet af), zie de rapportage waarop het raadsbesluit van 8-10-2013 is gebaseerd. Het straatbeeld wordt (verder) ontsierd door een groot aantal afvalcontainers. De gemeente krijgt met veel bezwaren te maken tegen de gekozen plaatsen voor de containers. Als de afvalcontainers vol zijn of mensen geen tijd en zin hebben om moeite te doen, wordt het afval naast de container geplaatst. Zie, onder andere, de foto die het Kompas onlangs plaatste. Dat er te veel recyclbaar afval nu in de grijscontainer belandt is zonder meer waar en dat is triest. De gemeente heeft echter de mogelijkheid om aangeboden containers met veel recyclbaar afval te weigeren en heeft daar naar mijn mening onvoldoende gebruik van gemaakt. Samen met enkele andere maatregelen (die ook gepland zijn, zoals vaker legen van groencontainers) zou dat volgens mij eerst serieus geprobeerd moeten worden voordat er bijna 1 miljoen gemeenschapsgeld wordt besteed aan een maatregel die zeer waarschijnlijk geen effect heeft.

De reactie van de raadsfracties op mijn mails geven een aardig inzicht in hoe de politiek met de burger omgaat. Alle fracties antwoordden hoe hun stemgedrag was: alleen de VVD stemde in oktober tegen wegens de verwachte kostenstijging. Op de door mij genoemde bezwaren ging -tot nu toe- echter niemand inhoudelijk in, afgezien van de betreffende beleidsambtenaar met wie ik enkele nuttige discussies had. Alleen SGP/CU liet weten dat ik een sterker betoog zou hebben als ik meer cijfers zou verstrekken. Toen ik daarop wees op de bijlage van het raadsbesluit, waarin te lezen is dat slechts 18% van de laagbouwbewoners de nu in te voeren maatregelen zou zien zitten, kreeg ik als antwoord dat 'de wereld er raar zou uitzien als een overheid pas iets invoert als een (grote) meerderheid daar voorstander van is'. Volgens hen vonden mensen omgekeerd inzamelen 'een goed idee'. Omdat ik nog niemand ben tegengekomen die dat ook vond en de fractie zelf de hierover binnengekomen vragen op de raadsagenda heeft laten plaatsen betwijfelde ik deze visie. Hierna wenste men niet verder te reageren. Enfin, de dames en heren zijn weer voor vier jaar gekozen en kunnen dus "namens u" ingrijpende en kostbare besluiten nemen. Ook als ze niet het beoogde doel hebben."

- Dick van Kooten

advertentie
advertentie