Ondernemersavond 'Terug uit de crisis' druk bezocht

11 april 2014 om 00:00 Lokaal nieuws

H'VELD-G'DAM - WEA Accountants, MKS Advocaten en Intro Personeel organiseerden op woensdag 9 april een ondernemersbijeenkomst 'Terug uit de crisis' in het Hervormd Centrum in Hardinxveld-Giessendam. De belangstelling was groot. Ongeveer tachtig ondernemers uit een breed scala aan branches kwamen op de bijeenkomst af en hoorden drie enthousiaste sprekers hun expertise delen op het gebied van personeel, vraagstukken rond zzp'ers en de aankomende wetswijzigingen in het arbeidsrecht.

Bijeenkomstvoorzitter Arthur van der Ham (Intro Personeel) opende op positieve wijze de bijeenkomst: ,,Het is lente, de zomer komt eraan. Bent u klaar voor de zomer?" Zijn positieve toon deed de samengekomen ondernemers glimlachen. ,,Zij die het de afgelopen jaren stevig voor de kiezen hebben gekregen, zien licht aan het eind van de tunnel", vervolgde Van der Ham. ,,De sprekers die vanavond aan het woord komen, zullen u vertellen hoe u inspeelt op de uitdagingen die zich de komende jaren voordoen."

Jaco van der Graaf, medeoprichter van Intro Personeel, beet het spitst af. Hij voerde een gloedvol betoog over 'de duurzame flexibele schil'. Ondernemers zijn door de crisis huiverig geworden teveel vast personeel in dienst te nemen. Een te groot personeelsbestand kan je bij het mislopen van een order zomaar de kop kosten. Jaco deed op deskundige manier uit de doeken waarom het belangrijk is om naast je vaste personeelskern de beschikking te hebben over een flexibele schil van werknemers. Op die manier kan een ondernemer inspelen op een grote klus, maar kan in mindere tijden ook worden 'afgeschakeld' zonder dat daar grote ontslagvergoedingen voor moeten worden betaald. Bovendien geldt een duurzame flexibele schil als kweekvijver voor het personeel in de vaste kern. Jaco's conclusie: blijf investeren in human capital.

De tweede spreker van de avond was Paul Jongeneel (WEA Accountants). Paul wist het publiek te boeien met een verhaal over de risico's van werken met zzp'ers. ,,In de basis lijkt werken met zzp'ers aantrekkelijk, maar denk goed na wat u doet", drukte hij de aanwezigen op het hart. Jongeneel waarschuwde ondermeer voor het feit dat zzp'ers niet altijd echte zelfstandigen blijken te zijn, maar in de praktijk vaak als 'gewone werknemers' opereren. In zo'n geval kan een zzp'er na verloop van tijd een beroep doen op een dienstbetrekking en kan de ondernemer bovendien door de Belastingdienst worden aangeslagen voor niet afgedragen werkgeverspremies.

Derde spreker van de avond, Robin Steensma (MKS Advocaten), bracht na de pauze de ondernemers op de hoogte van de naderende wetswijzigingen in het arbeidsrecht (Wet Werk en Zekerheid). Wijzigingen met betrekking tot het hanteren van de proeftijd, het concurrentiebeding en de nieuwe "aanzegtermijn" bij contracten voor bepaalde tijd, passeerden de revue. Bovendien mogen ondernemers straks nog maar drie contracten in twee jaar geven, in plaats van drie contracten in drie jaar, alvorens de werknemer recht heeft op een contract voor onbepaalde tijd. Steensma legde verder uit dat zgn. oproep-/nulurencontracten de ondernemer soms voor vervelende verrassingen kunnen doen staan. Hij sloot af met een casus uit zijn eigen praktijk.

Sander Mijnster, directeur van Intro Personeel, spreekt van een grandioos succes: ,,Het is prachtig dat we als ondernemers op deze manier bij elkaar kunnen zijn, kunnen luisteren naar de verschillende verhalen en elkaar sterker kunnen maken. Je merkt dat het bedrijfsleven behoefte heeft aan toegankelijke voorlichting met betrekking tot personeelsbeleid en actualiteit op het gebied van arbeidsrechtelijke zaken. Aan deze avond wordt in de toekomst zeker een vervolg gegeven."

Het laatste half uurtje werd door de aanwezigen gebruikt om vragen te stellen over hun eigen dagelijkse praktijk. Na afloop van de vragenronde werd de avond door de aanwezigen afgesloten met een gezellige borrel.

advertentie
advertentie