Dubbele beloning voor lager energieverbruik

15 april 2014 om 00:00 Lokaal nieuws

SLIEDRECHT - Het energieverbruik op basisschool 'De Wilgen' daalde ten opzichte van januari in februari en maart met maar liefst 24 procent. Een forse besparing op het verbruik en dus op de kosten. Dit leverde de school ook nog eens een cheque ter waarde van 2500 euro op. De cheque werd, namens de initiatiefnemers Duurzaamheidscentrum Weizicht en Afvalnutssbedrijf HVC, op 9 april door wethouder de Waard uitgereikt aan locatiedirecteur Marianne Bor. De wethouder nam er letterlijk en figuurlijk zijn petje voor af.

De 2500 euro krijgt een leuke bestemming. Marianne: ,,Met dit bedrag kunnen we voor de kinderen een paar leuke kisten Technisch Lego kopen. Het zal ook nog eens duurzaam zijn omdat het speelgoed helemaal op zonne-energie zal werken." Samen met de Prins Florisschool in Papendrecht wisten de leerkrachten en leerlingen van OBS de Wilgen de eerste prijs in de Energie Race te behalen. De Energie Race is een door Weizicht en HVC georganiseerde energiebesparingswedstrijd bedoeld om scholen te helpen op een leuke manier energie te besparen. ,,De energierekening van een basisschool bedraagt gemiddeld 22.000 euro", vertelt Marion Ooijevaar van het Duurzaamheidscentrum die samen met Michiel Beeldman van HVC bij de prijsuitreiking aanwezig is.

,,Dikwijls valt de rekening hoger uit dan verwacht, daarom hebben we deze wedstrijd uitgeschreven. Alle scholen in de Drechtsteden konden aan deze wedstrijd deelnemen. We hebben in elke gemeente gastlessen gegeven, HVC heeft de berekeningen gedaan. Ook hebben we 2 keer per maand naar elke school besparingstips gemaild. Er deden veertien scholen mee. De winnaars wisten het hoogste percentage te behalen. Het is nu aan de scholen zelf om dit levend te houden", aldus Ooijevaar.

Locatiedirecteur Marianne Bor maakt duidelijk dat dit in de afgelopen maanden consequent gebeurde. ,,Tijdens de lessen Techniek hebben we de tips besproken met de leerlingen. Leerkrachten en leerlingen namen allerlei initiatieven: lichten uit in lege lokalen, niet in gebruik zijnde computers werden uitschakelen, deuren meer dicht doen, een warme truiendag organiseren. Leerlingen maakten ook een soort controleronde om te kijken hoe er minder energie gebruikt kon worden. Verder werd de zonwering effectiever gebruikt en de stooklijn werd verbeterd. We hebben er allemaal aan meegewerkt om dit resultaat te behalen. Iedereen binnen de school gaat bewuster met energie om. Ook thuis zijn de kinderen bezig om te kijken hoe energie bespaard kan worden. Ik denk wel dat het bewustzijn door zal blijven werken, ook nu de wedstrijd is afgelopen. Iedereen heeft er voordeel bij."

advertentie
advertentie