Jonge uitstraling voor Crescendo

15 april 2014 om 00:00 Lokaal nieuws

SLIEDRECHT - Muziekvereniging Crescendo heeft met de 22-jarige Lean Besseling als voorzitter een jong gezicht gekregen. Maar het verenigingsgebouw zag er nog altijd precies zo uit als 30 jaar geleden: verouderd en versleten. Ook hier tijd voor een jonge uitstraling, dacht Lean. Samen met binnenhuisarchitect Sjoerd Korevaar, 23 jaar, maakte hij een renovatieplan voor het gebouw en inmiddels is de rigoureuze facelift gestart.

Door Caroline Voorbergen

Lean Besseling begon op zijn 12e met muziek maken bij Crescendo. Hij werd op zijn 18e bestuurslid en nam op zijn 21e de voorzittershamer over van Erik Korevaar. ,,Een grote verantwoordelijkheid", beaamt de student ondernemingsrecht. ,,Wekelijks beleven 350 mensen hier hun hobby. Maar aan de andere kant doe ik het natuurlijk niet alleen. Dit is geen bedrijf, maar een vereniging. Je doet het met elkaar."

Bij zijn aanstelling nam hij zich direct voor vaart te maken met de renovatie van het verenigingsgebouw waar 30 jaar lang niets aan was gedaan. ,,Niet dat de wens of bereidheid er nooit was, maar de vereniging heeft zeker 20 jaar lang in de onzekerheid geleefd of ze in dit pand mocht blijven. Nu een eventuele verhuizing van de baan is kunnen we weer vooruit kijken", legt Lean uit. Hij riep de hulp in van Sjoerd Korevaar, zoon van de vorige voorzitter, die net zijn studie interieurarchitectuur had afgerond en voor zichzelf was begonnen. Sjoerd kreeg een duidelijke opdracht mee: maak er een hippe tent van die weer 30 jaar mee kan. De kersverse architect kwam met zo'n fraai en fris ontwerp dat het voor Lean een stuk makkelijker werd de financiën voor elkaar te krijgen. ,,Iedereen had er nu een beeld bij en was enthousiast." De verbouwingskosten, zo'n 300.000 euro in totaal, worden deels betaald door de gemeente, maar ook Crescendo draagt een groot deel bij. De club had immers een aardig spaarpotje opgebouwd aangezien er jarenlang weinig was uitgegeven aan onderhoud. Derde grote geldschieter is Tablis, die baat heeft bij een mooier gebouw naast hun terrein. Kleinere giften kwamen van de Rabobank en Stichting De Kaai.

De buitenkant van het gebouw heeft inmiddels een facelift gekregen. Binnenkort wordt gestart met de aanbouw voor opslag en de lessen slagwerk. Momenteel wordt er hard gewerkt aan de binnenkant. Het plafond van de zaal gaat omhoog zodat de karakteristieke ramen helemaal vrij komen. De leskamers worden gerenoveerd. Er komt een nieuwe barruimte met zitjes, alles strak en modern. De toiletgroep is verplaatst en vernieuwd en er komt een nieuwe keuken in. ,,De oude keuken, die er 30 jaar geleden in is gezet, was nog een afdankertje van mijn opa, die ook bestuurslid is geweest. Kun je nagaan", zegt Sjoerd. Hij heeft niet alleen het ontwerp gemaakt maar zorgt ook voor de begeleiding van de bouw, die wordt uitgevoerd door aannemersbedrijf Bas Visser. ,,Je hebt een heel strakke planning nodig want alles moet hier gewoon door kunnen gaan. Bovendien is het een flink gepuzzel om het zo mooi mogelijk te krijgen voor zo min mogelijk geld. Er gaat echt schrikbarend veel tijd in zitten." Toch doet de jonge ondernemer het op vrijwillige basis. ,,Ik ben nog maar net gestart met mijn eigen bedrijf. Voor mij is dit leerzaam, ik bouw een netwerk op en het staat mooi op mijn portfolio", verklaart hij.

Crescendo hoopt kort na de zomer de officiële opening te kunnen verrichten.

advertentie
advertentie