Column Leon Boer: Afvalcontainer

15 april 2014 om 00:00 Lokaal nieuws

SLIEDRECHT - Sliedrecht is er maar druk mee. De lijst met locaties voor ondergrondse afvalcontainers doet veel stof opwaaien. Nou ja, stof…modder en vuil is een betere omschrijving. De lijst is ongetwijfeld samengesteld door mensen die zelf niet in Sliedrecht hoeven te wonen. Ik gok dat geen enkele locatie zonder bezwaren kan worden gerealiseerd. Ik moet bekennen dat ik er ook erg ongemakkelijke gevoelens bij krijg. Waar de één straks een container recht voor de deur krijgt, moet de ander drie straten lopen om het huisvuil te dumpen. Beide opties zijn verre van ideaal te noemen. Op de oude uitbreiding heb ik al van plannen gehoord om de bakken dicht te lassen of vast te purren. Een uiting van emotie die ik goed kan begrijpen. Ik kan van nature al niet zo goed tegen veranderingen en zeker als het zaken zijn waar je geen invloed op hebt en die een behoorlijke invloed hebben op je dagelijkse beslommeringen. Ik woon in een straat uit de categorie 'geen container te bekennen' en moet straks dus de halve wijk door met mijn afval. Dat zie ik mezelf trouwens nog niet zo snel doen. Bij mij aan de overkant is ruimte genoeg voor zo'n container, en op die plek staat dat ding ook nog eens bij niemand voor de deur.

Nu werk ik in een wijk waar al jaren containers zijn. In ieder geval voor de mensen die in de bovenhuizen wonen. Dat waren tot voor kort bovengrondse containers. Deze zijn inmiddels geruimd en vervangen door ondergrondse exemplaren. Over de extra parkeerplek die ontstaan is, hoor je niemand klagen. De container is echter het gesprek van de dag. Ook de bewoners die eerst een grijze container hadden moeten nu afval dumpen in die ondergrondse bak. Dat ding is dus heel vaak vol. Dan zetten sommige bewoners het vuil naast en om de container, met alle gevolgen van dien. De sloot drijft vol met afval en het zwerfvuil is in ernstige mate toegenomen. Ook zijn er bewoners die de vulling van de kattenbak direct in de container proberen te dumpen. Vaak met weinig succes. Een grote stinkende puinhoop is het!

Ik ben benieuwd hoe dit zich zal gaan ontwikkelen. Zolang ik niet binnen een redelijke afstand mijn huisvuil kwijt kan, zet ik mijn zakken wel op het oude container ophaalplekje. Dat heet volgens mij burgerlijke ongehoorzaamheid. Dat dan weer wel.

advertentie
advertentie