Column: Pasen maakt opstandi(n)g!

15 april 2014 om 00:00 Lokaal nieuws

SLIEDRECHT - ,,Het straatbeeld van kleine dorpen aan de randen van ons land verandert. Eerst verdwenen de winkels en het verzorgingstehuis uit het dorp, en nu zelfs de buurtsuper, de bibliotheek èn de pinautomaat. Maar op sommige plaatsen komt daar ook weer verandering in. Bewoners nemen het heft in eigen handen en runnen zelf de bibliotheek en de buurtsuper. Zo leggen ze zich niet neer bij iedereen die roept om schaalvergroting en winstgevendheid. Ze willen dat hun dorp leefbaar en vitaal blijft. Waarom ze dat doen? Voor deze bewoners is de grens bereikt, als alles naar 10 kilometer verderop vertrekt. Ze komen in opstand, in verzet omdat kleine groepen (oudere) mensen, helaas vaak ook de meest kwetsbaren, er zwaar onder lijden.

Opstandig zijn: Niet zomaar gelaten aanvaarden dat de vitale voorzieningen vertrekken. Niet zomaar accepteren, dat de grote machten van geld en commercie ook het grootste gewicht in de schaal leggen. Maar niet alleen in opstand komen uit een hang naar het oude dorpsplein met haar kruidenier en melkboer. Tijden veranderen ook. Wat dit alles met Pasen te maken heeft? Pasen gaat, zo gelooft de christelijke kerk, over de gekruisigde Jezus Christus, die uit de dood opstaat. De dood heeft niet het laatste woord. Pasen is een onmogelijk lijkend verhaal dat verder gaat en kijkt dan onze menselijke mogelijkheden. Want als onze mogelijkheden zijn uitgeput en er niets meer gedaan kan worden, dan rest er alleen nog maar overgave. Maar dus geen gelatenheid. Pasen is zo de beste vorm van wishfull thinking die ik ken. En juist als je in dat paasverhaal stapt, opent zich een nieuw perspectief en wil je ook geloven dat er meer is dan wat je kunt zien.

Vier daarom Pasen niet alleen met de buitenkant van eieren, lentetakken en andere tekenen van nieuw leven. Let wel: dat moet je zeker ook doen, maar niet alleen. Denk ook aan het vieren van nieuw leven in je eigen leven. Wat staat er in jouw leven op? Welke nieuwe weg wil jij inslaan? Welke oude schillen wil jij doorbreken? Pasen vieren maakt opstandig. Dan kun je je niet meer neerleggen bij wat je ziet. Als je een kip enkel ziet als vlees, dan loop je ook heel veel eieren mis. Als we het zaad in de grond niet de tijd gunnen op te komen, dan ploegen we het om, en gaat alle kiemkracht van het zaad alsnog verloren. Kijk dus voorbij wat je kunt zien. Leg je niet zomaar neer bij wat de algemene mening is, zoals die buurtbewoners met hun buurtsuper of bibliotheek. Durf op te staan. Met Pasen vertelt de kerk dat verhaal: In alles zit ook het begin van nieuw leven. Dat zorgt voor een opstandig leven. Maar dat van dat opstandige niet doorvertellen aan je puberende tieners.

Goede en gezegende Paasdagen!"

Ds. Joost Schelling, predikant van de Gereformeerde Kerk Sliedrecht

advertentie
advertentie