Comité ontvouwt plannen voor Sliedrecht 950 jaar

21 april 2014 om 00:00 Lokaal nieuws

SLIEDRECHT - Op vrijdag 2 mei is het precies 950 jaar geleden dat in een oorkonde uit 1064 de naam Sliedrecht voor het eerst gebruikt werd. Op die vrijdag wordt in de Grote Kerk, het oudste gebouw van Sliedrecht, de aftrap van het jubileumjaar gegeven. De bijeenkomst staat geheel in het teken van het ontstaan het dorp in de elfde eeuw en wordt omlijst door Middeleeuwse muziek.

Door Caroline Voorbergen

Donderdagmiddag maakte het comité Sliedrecht 950 jaar de plannen voor het jubileumjaar bekend in het Sliedrechts Museum. ,,Het moet een feest worden vóór en mét de burgers", zei Remco van de Ven, één van de leden van het comité. Naast die aftrap in de Grote Kerk op vrijdag 2 mei staat het programma nog niet tot in de details vast. ,,Maar er zijn ideeën genoeg. Zo willen we in het najaar op het Burgemeester Winklerplein een Middeleeuwse markt houden met oude ambachten, een ganzenparade en ridderspelen. Ook met de Ondernemersvereniging Kerkbuurt zijn we in gesprek, want dat is natuurlijk een uiterst geschikt locatie om evenementen te houden. De bedoeling is in ieder geval tussen 2 mei 2014 en 2 mei 2015 meerdere manifestatie te houden die in het teken staan van Sliedrecht 950 jaar. Mensen met leuk ideeën hiervoor kunnen die indienen via onze website www.sliedrecht950.nl."

Dat niet alle plannen al vast liggen heeft alles mee te maken met het feit dat de Historische Vereniging Sliedrecht (HVS) pas eind 2013 op het naderende jubileum werd geattendeerd door mediëvist Henk 't Jong. Die zocht in het najaar contact met de gemeente Sliedrecht omdat hij een foutje op de website zag. ,,Er staat dat Sliedrecht 'doorwaadbare plaats' betekent, maar dat moet zijn 'langs slikken slepen'. De gemeente raadde mij toen aan contact op te nemen met de Historische Vereniging."

Die club wilde maar al te graag meer horen van de grote historische kennis van 't Jong. Bij de eerste ontmoeting kwam al snel de oorkonde uit 1064 ter sprake en zo stuitten de heren op het naderende jubileum. ,,Eerst dacht we nog 'leuk, dan laten we Henk een lezing geven voor onze leden'. Maar al snel drong tot ons door dat we dit grootser moesten aanpakken. Met een feest voor álle Sliedrechters", vertelt Peter Bons, voorzitter van de HVS.

Er werd een bijeenkomst belegd met Sliedrechtse verenigingen om te brainstormen over de invulling daarvan. ,,Conny de Groot van de Genealogische Vereniging De Stamboom kwam al in Middeleeuwse kledij binnen. Muziekvereniging Crescendo bood aan zich in oude muziekinstrumenten te verdiepen. Er was direct veel enthousiasme", zegt Bons. Uit de aanwezigen werd een comité samengesteld.

Ook Henk 't Jong nam hier in plaats als historisch adviseur. 't Jong woont in Dordrecht maar is geboren en opgegroeid in Sliedrecht. Toen al was hij geïnteresseerd in de Middeleeuwen. ,,Wij woonden aan de Baanhoek 145, bij de plaats waar het grote kasteel Niemandsvriend gestaan heeft. Ik vond dat als kleine jongen al een fascinerende gedachte."

Lesbrieven

Henk 't Jong werkt samen met Joost Verhoef, directeur van OBS De Wilgen en lid van het jubileumcomité, aan interactieve, digitale lesbrieven voor de groepen 5 tot en met 8 van het basisonderwijs over het ontstaan van Sliedrecht. ,,Na de zomer gaan alle scholen hiermee aan de slag en na de kerst slaan we een bruggetje naar de 19e eeuw, het ontstaan van de baggerindustrie", vertelt Verhoef. Maar hij heeft meer plannen voor het onderwijs. ,,Leerlingen van de afdeling Zorg en Welzijn van het Griendencollege gaan Middeleeuwse kledij maken. Daarmee houden we voor basisschoolleerlingen in december een fotoshoot. Daarbij willen we ook de traditie van de poverpot, die uit de Middeleeuwen stamt, betrekken. Op de Sociale Moestuin hebben we Middeleeuwse groenten gezaaid die we in die oude kledij met de kinderen willen gaan oogsten. Ik heb nog plannen voor de intocht van Sinterklaas, voor de kleuters, voor het speciaal onderwijs. Er is heel veel mogelijk."

Burgemeester Bram van Hemmen hoorde donderdag, als lid van het aanbevelingscomité van Sliedrecht 950 jaar, de plannen met een brede glimlach aan. ,,Prachtig te zien hoeveel energie er loskomt. Al deze initiatieven komen vanuit de gemeenschap en dat is mooi. Daaruit blijkt ook hoe trots Sliedrechters op de historie van het dorp zijn." Peter Bons haakte daarop in met een oproep: ,,Iedereen die een Sliedrechtse vlag heeft: hang 'm uit vanaf 2 mei! Laat zien dat je trots bent op ons dorp."

advertentie
advertentie