'Paintball is voor ons een serieuze sport'

22 april 2014 om 00:00 Lokaal nieuws

SLIEDRECHT - Het begon, zoals voor veel anderen, tijdens een vrijgezellenfuif of een bedrijfs- of verjaardagsfeest, als een wedstrijdje verf-schieten naar een tegenstander. Inmiddels speelt het Sliedrechtse stel Lianne Vink en Pjor Schinkel hun wedstrijden in de top van de Nederlandse en Duitse competitie. Deze landen behoren respectievelijk tot de subtop en top van de wereld. Lianne speelt in het Nederlands damesteam, Pjor speelt in het Duitse Solms dat in de derde liga is ingedeeld. Hij rijdt ertwee keer per maand naartoe om zijn sport te beoefenen.

Door Jan Wieman

Paintball is voor hen een passie geworden, een 'way of life'. Wekelijkse trainen ze enkele uren bij hun club de 'Dutch Privateers' en spelen ze op nationaal en internationaal niveau. Ze gaan daardoor Europa in om deel te nemen aan de Events in steden als Moskou, Parijs, St. Tropez, Londen en Bitburg.

Pjor: ,,Het idee dat paintball oorlogje spelen is kan in de prullenbak, hoor. Het is een echte sport die wereldwijd beoefend wordt: een combinatie van schaken en voetbal. Het gaat om strategie, tactiek, conditie, vertrouwen in je teamgenoten. Je speelt het met een elektronische marker (geweer) en het is de bedoeling dat je je tegenstander raakt/markeert waardoor die niet langer aan de wedstrijd deel kan nemen. Maar als je marker stuk gaat leent een tegenstander ook haar/zijn wapen aan je uit zodat je verder kunt spelen."

Elke wedstrijd wordt geleid door 12 scheidsrechters, 2 daarvan controleren het hele veld, dat zo groot is als een half voetbalveld, de anderen bewaken een zone. Op het veld staan 40 bunkers waarachter de spelers zich kunnen verbergen om vandaaruit hun tegenstander 'onder vuur' te nemen.

Voor Lianne en Pjor is paintball een soort verslaving, de adrenaline spuit door hun lijven tijdens de wekelijkse trainingen en de wedstrijden. Hun leven is er, naast hun gewone werkzaamheden en andere sociale bezigheden, op ingericht. Ze trainen het hele jaar en spelen wedstrijden in heel Europa. Volgend jaar hopen ze zelfs in Florida en Maleisië te paintballen. ,,Tijdens de wedstrijden en Events, die altijd in de open lucht plaatsvinden, heerst er een kameraadschappelijke sfeer. Eedereen praat met elkaar, niemand wordt genegeerd, we zijn elkaars gelijke", zegt Lianne. ,,Je wilt de pijn als je geraakt wordt, die overigens echt niet zo groot is, voorkomen en natuurlijk de wedstrijd winnen. Daardoor loopt het adrenalinepeil zo hoog op." Pjor vult aan: ,,Je trekt veel korte sprints, kiest positie en hanteert de strategie die tijdens de trainingen is besproken en geoefend, je moet je teamgenoten volledig kunnen vertrouwen. Wedstrijden duren maximaal een half uur, maar daarna ben je ook echt helemaal kapot."

De uitrusting bestaat uit felgekleurde shirts en broeken met daaronder knie- en armbeschermers om bij de 'slides' blessures tegen te gaan. Zonder gezichtsmasker mag niet gespeeld worden, zodat gezichtsverwondingen worden voorkomen. En natuurlijk is er de marker waarmee 10,5 balls per seconde kunnen worden afgevuurd. Elke speler gebruikt tijdens een wedstrijd ongeveer 2500 balls. die biologisch afbreekbaar zodat er geen schade aan de velden en ondergrond ontstaat.

Lianne en Pjor roepen mensen vanaf 18 jaar op om deze sport ook te gaan beoefenen. Meer informatie is te vinden op www.dutch-privateers.nl.

advertentie
advertentie